Wat is rouw

Rouw wordt omschreven als een scala aan gevoelens en reacties na het verlies van iemand die veel voor je heeft betekent. Eigenlijk is het moeilijk uit te leggen wat rouw is. Iedereen gaat er op zijn eigen manier mee om. Eén ding is zeker: rouw heeft veel tijd, ruimte en aandacht nodig. Geef dit jezelf en vraag mensen in de omgeving je te helpen. Geduld is belangrijk!

Er is niet alleen sprake van rouw na een verlies door overlijden, maar ook bij het gedwongen vertrek uit het land van herkomst zoals bij vluchtelingen, het verlies van familie, van dromen en verwachtingen, van werk, van een huwelijk of van gezondheid. De reacties op een verlies verschillen voor iedereen. Vaak verwacht de omgeving een bepaald rouwgedrag van je en als je daar niet aan beantwoordt kan dat leiden tot veroordeling van de omgeving. Dat kan maken dat het lastig is te onderscheiden wat bij jou hoort en wat bepaald wordt door de omgeving. Vaak komen bij verlies en rouw gevoelens voor als: verdriet, pijn, angst, boosheid, onzekerheid, depressieve gevoelens, jaloezie, schuld, schaamte. Die gevoelens kunnen heftig zijn en je overspoelen. Het komt ook voor dat mensen helemaal niets voelen, gevoelloos zijn. Vaak is dat een beschermingsmechanisme, waardoor je niet helemaal overspoeld wordt door alle gevoelens die je hebt en nog kunt doen wat je wilt doen.

Ik ken mezelf niet meer

Veel rouwenden zeggen het gevoel te hebben ‘gek’ te worden. Zichzelf niet meer te kennen en dat maakt angstig. Daarom kan informatie over wat je tegen kunt komen als je in rouw bent helpen.

Wil je meer informatie? Lees verder...

Voor ervaringsverhalen over:
Verlies door overlijden. Lees verder...
Verlies door scheiding. Lees verder...
Verlies van land en familie. Lees verder...

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten