Wat de school anders had kunnen doen

Opmerkingen van leerlingen, ouders en leerkrachten over wat in de praktijk anders had gekund. Eigenlijk gewoon dus over wat je niet moet doen:

-Zeggen dat je het maar moet vergeten of dat het nu maar over moet zijn en je er niet meer aan moet denken.

-Kinderen en jongeren onvoldoende voorbereiden op wat hen te wachten staat als ze op rouwbezoek gaan. 

-Er geen aandacht aan besteden.

-Het overlijden in de klas waar het kind bij is bespreken zonder dit van tevoren aan het kind te vragen. Vaak willen kinderen en jongeren niet in het middelpunt van de belangstelling staan en willen ze niet anders behandeld worden dan andere kinderen. 

-Snel verwijzen naar een hulpverleningsinstelling omdat het kind druk is, zich terugtrekt, of contact met andere kinderen afwijst.

-Kritiek geven op het gedrag van het kind of jongere in de groep. Haal als het kan het kind of de jongere even uit de groep of maak een afspraak na de les en probeer dan te luisteren en na te gaan wat de oorzaak is van het gedrag. Kritiek wordt snel beleefd als afwijzing en daarnaast speelt schaamte een rol als kritiek wordt gegeven waar anderen bij zijn.

-De dag na het overlijden al tafel en stoel weghalen.

-Persoonlijke spullen weggooien en niet aan ouders of familieleden geven.

-Rouwadvertenties laten slingeren bij bijvoorbeeld een kopieerapparaat of in de kantine. Dit wordt als respectloos ervaren.

-Heilige teksten uit bijvoorbeeld de Koran bij ander vuil gooien. De naam van God staat er in vermeld. Je mag teksten wel in stromend water weggooien of in de grond begraven.

-Kinderen of jongeren omdat ze druk zijn apart zetten en ze buiten de groep plaatsen. Kinderen en jongeren met verlieservaringen willen er bij horen en niet buitengesloten worden. Positief belonen van gewenst gedrag is beter dan het kind in een hoekje te zetten.

Bewerkt door: Ineke Wienese

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten