Humanistische rituelen rondom het overlijden

Vanaf het moment dat iemand hoort dat hij/zij gaat sterven is er sprake van een rouwproces waarbij alle familieleden betrokken zijn.
Mensen reageren heel verschillend op de boodschap die ze te horen krijgen. De een wil nog alles uit het leven halen als daar de kans voor is, de ander trekt zich terug, weer een ander stelt orde op zaken en regelt zijn nalatenschap. De een wil praten over zijn angsten en onzekerheden, de ander schuift de dood zo lang mogelijk voor zich uit. Vaak probeert men met elkaar nog mooie herinneringen te creëren. In de begeleiding van stervenden gaat het om zelfreflectie en helpen te kunnen sterven. Wat is nog ongezegd en ongedaan? Hoe
kan het leven worden losgelaten? Betrokkenheid en verbondenheid zijn belangrijk, de ander niet alleen laten. Vrees voor de dood wordt beantwoord met het streven naar aanvaarding van de dood. Als de dood nabij is, kan degene die dood gaat aangeven hoe zij of hij zijn begrafenis of crematie zou willen. Waar je allemaal aan kunt denken, vind je in checklists van diverse uitvaartondernemers. Soms laat degene die gaat sterven het over aan de familie. Als er niets duidelijk is, kan dat voor onenigheid zorgen. Als het leven op het laatst niet meer leefbaar is, kan gekozen worden voor euthanasie. 

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten