Humanistische visie over leven en dood

Mens zijn betekent: bewustwording, zelf kritisch denken. Dit begon al bij Socrates (‘Ken uzelve’). Er is een vrije wil, een eigen kracht en redelijkheid.
Goed handelen wordt gekenmerkt door liefde en betrokkenheid op elkaar.  Gebeurtenissen heb je niet altijd zelf in de hand maar ze kunnen je leven wel beïnvloeden. Je kunt er een andere kijk door krijgen op het leven en op wat echt belangrijk is en wat niet. De visie op het sterven komt voort uit de visie op het leven. Het gaat om een levenshouding vrij van dogma’s (leerstellingen), om fundamentele menselijkheid en om het kunnen ervaren van geborgenheid in het eigen bestaan. Ook binnen het humanisme zijn er verschillende opvattingen over de dood. Maar algemeen geldt dat de dood het einde is van het menselijk leven in deze vorm. Of er daarna iets is, blijft een raadsel.

Binnen het humanisme zijn er verschillende stromingen. Het humanisme komt veel voor onder stromingen in het christendom, boeddhisme en hindoeïsme (vrijzinnige richtingen). Maar ook bij het Jodendom en de Islam.

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten