Hindoeïstische uitvaartrituelen

De mannelijke leden van het gezin (zonen, vader of echtgenoot) scheren hun hoofd kaal als teken van rouw en respect. De oudste zoon of echtgenoot voert de crematierituelen uit onder begeleiding van de pandit. 
Het lichaam wordt ritueel gewassen door er water over heen te sprenkelen en er worden bloemen en kransen in de kist gelegd. Op het voorhoofd van de overledene wordt een tilak gezet (streepje van sandelpoeder). Er worden vijf pinnda’s geofferd (speciale voedselballetjes) en er worden vier stukjes sandelhout aan weerszijde van het lichaam gelegd. Het geeft de begrenzingen aan van het leven. De nabestaanden vragen namens de overledene vergiffenis voor de mogelijke schending van deze grenzen. De naaste familieleden nemen met zelfgemaakte bloemenkransen (mala’s) afscheid. Soms plaatst men nog kleine stukjes goud, gewikkeld in tulsi blaadjes in mond, neusgaten en oren zodat de waarde van deze functies bewaard blijft. Er wordt gebeden voor de mann en buddhi (gedachte en verstand). Enkele dagen na het overlijden volgt meestal de crematie, de verbranding van het lichaam. De kist wordt onder het opzeggen van specifieke mantra’s (heilige spreuken)  naar de verbrandingsoven gebracht. Hindoes cremeren hun doden het liefst zonder kist. De dode is gewikkeld in doeken. Dat mag nu ook in Nederland. De ziel gaat zich nu losmaken van het aardse bestaan.

De nabestaanden bidden voor het atman. Zij bidden vooral voor een beter nieuw leven op aarde. Reïncarnatie gebeurt niet direct na het overlijden. In de tussentijd ben je een geest, die geen rust heeft. Daarom brengen de nabestaanden offers (o.a. eten) aan de doden. 

Op de dag van de crematie zelf, wordt het hele huis schoongemaakt, waarbij een lichtje (dia) wordt aangestoken dat op het zuiden is gericht. Ook wordt gekookte rijst geofferd. 

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten