Hindoeïstische rituelen na de crematie

Er zijn twee stromingen binnen het hindoeïsme: de Sanatana Dharma en de Arya Samaj.
De Arya Samaj gaan ervan uit dat nabe­staan­den niets meer kunnen doen voor de overlede­ne. Nie­mand of niets kan de ziel bege­lei­den of de reïncarnatie beïnvloeden. Om de nabestaanden te troosten worden er tijdens bijeenkomsten geza­men­lijk reli­gieuze liederen gezon­gen en wordt uit vedische tek­sten of uit andere gewijde literatuur voorge­le­zen, zoals de Upa­nishads. De ceremonie op de dag van de crematie of begra­fenis is kort en duurt hooguit een half uur.
Bij de Sanatana Dharma zijn er op de tiende dag, de twaalfde of de dertiende dag, na een half jaar en na een jaar nog herdenkingen (pooja’s). Hierbij wordt voor het zieleheil van de dode gebeden.

Na de crematie wordt de as, het liefst binnen tien dagen, verstrooid in stromend water. Soms gebeurt dat in de Ganges, de heilige rivier in India. De as wordt dan samen met bloemen uitgestrooid. Maar, het kan tegenwoordig ook op speciaal daartoe bestemde velden bij de crematoria. De familie leeft de eerste tien dagen na de crematie sober en eet vegetarisch. Elke dag wordt thuis een offerdienst gehouden, waarbij tien rijstballetjes worden geofferd om voor de ziel van de overledene een nieuw menselijk lichaam af te smeken. Reïncarnatie kan namelijk ook betekenen dat de ziel terugkomt in de lagere vorm van een dier. De rijstballetjes worden op een hoopje zand gelegd dat Moeder Aarde symboliseert.
Op de tiende dag worden vegetarische gerechten gekookt die de
overledene lekker vond en wordt een bord met wat eten voor de overledene in de tuin of op het balkon gezet. Degene die de handelingen uitvoert wordt weer kaalgeschoren. Het huis wordt weer schoongemaakt.
Twaalf of dertien dagen na de crematie wordt een rouwplechtigheid
gehouden in het huis van de overledene waarbij naast de hele familie ook vrienden en bekenden aanwezig zijn. Onder leiding van een priester (pandit) worden speciale offers gebracht. Er worden nu twaalf pinnda’s geofferd. Vanaf deze dag wordt het huis weer rein verklaard. De ceremonie wordt afgesloten met het geven van geschenken aan o.a de pandit (geld, goudstukken, kleding, voedsel) uit naam van de overledene. De rouw wordt dan officieel opgeheven, maar de directe nabestaanden mogen pas na een jaar weer feestelijke gebeurtenissen zoals huwelijken organiseren.
Na zes maanden herhalen de nabestaanden de plechtigheid van de dertiende dag en na een jaar wordt de rouwperiode afgesloten met een ceremonie. 

Geen items gevonden

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten