Hindoeïstische visie over leven en dood

De dood is niet het einde.
Hindoes geloven dat elk mens een ziel heeft. Ze noemen die ziel het atman en geloven dat het atman na de dood terugkeert op aarde. Het atman wordt herboren in een nieuw lichaam. Er wordt wel gezegd dat iemand zijn oude jasje uitdoet en weer een nieuw jasje krijgt in een volgend leven. Daarin kun je terugkomen als mens, maar ook als dier. Soms kan het atman ook als Godheid terugkomen. Hoe je terugkomt hangt af van je karma (goede en slechte daden en gedachten). De dood is dus geen einde, maar juist een bevrijding, een nieuw begin. Dood en geboorte volgen elkaar steeds op. 

Als je geleefd hebt volgens de godsdienstige plichten kan de ziel bevrijd worden uit de eeuwige cirkel van leven en dood en naar moksha gaan (te vergelijken met de hemel). Het atman komt
dan niet meer terug. Er wordt ook wel gezegd dat het atman een goddelijke vonk is die dan weer terugkeert naar God (Brahma).

De meeste hindoes kiezen voor crematie, omdat dit de snelste manier is om te zorgen dat de vijf elementen waaruit het lichaam bestaat terugkeren naar de bron. De vijfelementen zijn: water, vuur, lucht, licht en ether. 

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten