Boeddhistische uitvaartrituelen

De boeddhistische uitvaartrituelen verschillen vaak naar cultuur en regio. Boeddhisten kiezen vaak voor crematie, in navolging van de verbranding van het lichaam van Boeddha. Maar een begrafenis is niet verboden en was vroeger in sommige culturen juist een traditie.

Als iemand op sterven ligt komen nabestaanden en vrienden samen bij het sterfbed. Volgens de traditie proberen ze zijn of haar wedergeboorte op weg naar verlichting te stimuleren. Dit wordt gedaan door de geest van de stervende te richten op de boeddhistische geschriften. Na het overlijden wordt het lichaam een aantal uur niet aangeraakt, zodat het bewustzijn het lichaam verlaat. De eerste zeven dagen na een sterfgeval zijn heel belangrijk. De nabestaanden voeren de laatste gebeden uit die de geest van de overledene helpt op zijn weg naar een volgend stadium van leven.
Er geldt een rouwperiode van 49 dagen, waarin iedere week gebeden worden opgezegd. Boeddhisten geloven dat na deze periode de hergeboorte voltooid is. Herdenkingsdiensten zijn vaak thuis of in een tempel, na één week, na zeven weken, en na honderd dagen.

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten