Boeddhistische rituelen rondom het overlijden

Alle gebruiken en rituelen rondom het overlijden zijn gericht op het creëren van omstandigheden die een vredig heengaan bevorderen en daarmee een gunstige wedergeboorte. Een helder bewustzijn is hierbij van belang.
Dit kan betekenen dat bepaalde pijnstillers, hoewel noodzakelijk, toch worden geweigerd. Wanneer pijnstillers worden geweigerd om niet suf te worden maar bij bewustzijn te blijven, moet bekeken worden welke pijnstillers het bewustzijn niet aantasten. Monniken, nonnen of een eigen spirituele leraar (Lama) kunnen de stervende begeleiden. Ook geldt soms dat de stervende vooral zijn eigen gids is.

Religieuze symbolen
Voor de stervende kan het belangrijk zijn religieuze symbolen in zijn nabijheid te hebben, zoals bijvoorbeeld een boeddhabeeldje of een foto van een belangrijke boeddhistische leraar. Ook kunnen heilige geschriften, cd’s met boeddhistische religieuze muziek of toespraken van religieuze leiders steun bieden. De tradities, die beïnvloed zijn door Tibetaanse vormen van boeddhisme, kennen het gebruik van het voorlezen van het Tibetaanse Dodenboek door een monnik (lama) tijdens het proces van sterven en na de dood. Hierin staan aanwijzingen voor wat de overledene overkomt in het ‘bardo’, de toestand tussen de dood en de volgende geboorte.

Houding waarin de mens sterft
Met name het Vajrayana-Boeddhisme (Tibetaanse boeddhisme) schenkt aandacht aan de houding waarin de mens sterft. Het gaat om een specifieke houding, die pas op het allerlaatste moment, wanneer het sterven heel nabij is, wordt ingenomen. Men raadt de stervende aan op zijn rechterzij te gaan liggen. Dit zou de houding zijn die ook Boeddha aannam toen hij stierf. De linkerhand rust op de linkerdij; de rechterhand ligt onder de kin en sluit het rechter neusgat. De benen zijn niet helemaal gestrekt, maar licht gebogen. Als de stervende deze houding aanneemt, kan het bewustzijn het lichaam door de opening van de kruin van het hoofd verlaten, aangezien alle andere openingen geblokkeerd zijn. Er wordt geadviseerd het lichaam tijdens het stervensproces niet aan te raken. Dit zou het losmakingsproces van bewustzijn en lichaam kunnen verstoren. Stilte en rust zijn nodig. Daarom wordt het de aanwezigen afgeraden te huilen.


Geen items gevonden

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten