Boeddhistische visie over leven en dood

De kern van de leer van Boeddha is onthechting en loslaten. Dit is een vorm van sterven. Sterven doe je niet alleen aan het einde van je leven, maar ook tijdens je leven. Het is het accepteren van vergankelijkheid en van veranderingen in het leven. Het is leren inzien dat het ego (het ik) niet iets blijvends is, maar bepaald wordt door gedachten en emoties die voortdurend veranderen.

Belang van het karma
Tijdens het leven bouwt de mens karma op. Het karma wordt bepaald door de negatieve en positieve gevolgen van woorden, daden, gedachten en gewoonten. De vorm, het niveau en de kwaliteit van ons volgend bestaan is afhankelijk van ons karma. De dood is een belangrijk moment in het leven, omdat hij een kans biedt op bevrijding. Of er sprake is van bevrijding hangt af van het opgebouwde karma. De wijze waarop iemand sterft is belangrijk voor zijn of haar karma. Volgens de meeste boeddhistische stromingen is een helder bewustzijn op het moment van sterven van groot belang. De laatste gedachten vóór het sterven beïnvloeden de aard van het volgende leven.

Wedergeboorte
In sommige stromingen gelooft men niet dat de ziel terugkomt in een ander lichaam, maar gelooft men wel in het voortbestaan van karmische energie. Er zijn ook stromingen waarin men wel gelooft in wedergeboorte. Alle rituelen in het begeleiden van de doden bij de overgang naar een volgend bestaan, zijn daarop gericht.

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten