Manieren om te steunen en te troosten

Om te kunnen steunen en troosten moet je er echt zijn voor de ander. Zien wat de ander nodig heeft, dat ook kunnen vragen. De ander ook de ruimte geven verdrietig te zijn.
In veel culturen zie je dat er na een overlijden meteen steun is van familie, vrienden en buren. Er wordt voor de familie gekookt, er wordt op de kinderen gelet, er wordt gebeden, gepraat en gehuild. In Nederland is die steun van buitenaf vaak in de beginperiode aanwezig. Verwacht wordt dat je het na een paar maanden wel weer zelf doet. In andere culturen is er vaak veel langer steun van familie en vrienden. Soms komt het voor dat de broer van een vader met de weduwe van zijn broer trouwt om het gezin te steunen.

Dat kun je lezen in het verhaal van Mohammed dat je hieronder kunt lezen. Je kunt als ouder je kind op veel manieren steunen. Hoe je dat doet, hangt af van de leeftijd van het kind en van de persoonlijkheid van het kind. Als je begrijpt waarom een kind reageert zoals hij reageert en dat dat te maken heeft met verdriet om verlies, kun je als ouder daarop inspelen. Jongeren willen hun ouders vaak beschermen door niet over hun verdriet te praten en geen vragen te stellen. Maar, ook willen ze vaak diep in hun hart wel hun gevoelens delen met ouders, broers, zussen en neven en nichten. Als je  als ouder je kind niet kunt steunen omdat je zelf te verdrietig bent, kan mogelijk een vertrouwenspersoon die functie overnemen. Van troost is sprake als je meedenkt over een verzoening met het lot. Dan kan het gaan om uitspraken als: ‘we gaan allemaal dood’ of ‘later kom je degene die je hebt verloren weer tegen’. Sommige uitspraken die goed bedoeld zijn, zijn niet altijd een troost. Een ding dat je in ieder geval niet moet doen, is doen alsof er niets aan de hand is en nooit meer vragen hoe het gaat.

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten