Literatuurlijst

Lezen is heel persoonlijk, wat de één een mooi boek vindt is voor de ander soms helemaal niets. Kijk dus altijd even van te voren in een boek of het je aanspreekt. In de meeste bibliotheken en boekhandels zijn de onderstaande boeken te vinden. Ze zijn natuurlijk ook te bestellen op een bekende website als www.bol.com.  Niet alle boeken worden nog uitgegeven, maar je kunt ze altijd tweedehands zoeken op de eerder genoemde site of bv www.boekwinkeltjes.nl. Boeken over verlies en rouw kun je ook vinden op www.rouwboeken.nl

Over rouw


Ineke Wienese
'Kun je internetten in de hemel?'
In Kun je internetten in de hemel? geven kinderen en jongeren uit verschillende culturen en religies hun gedachten, gevoelens en beelden weer over de dood en wat er gebeurt na de dood. Zij vertellen over hun verliesverhaal, wat hen steun en troost geeft bij verlies en wat ouders, familie en school kunnen doen om te steunen. De verliesverhalen worden afgewisseld met weetjes, interviews, tekeningen, tips en achtergrondinformatie. Het boek is ook zeer geschikt voor scholen en beroepsopleidingen.

Ineke Wienese
'Troost voor Tranen'
In dit boek komen 22 jongeren aan het woord, allen kinderen van ouders met een niet-Nederlandse afkomst. Zij vertellen openhartig over het overlijden van gezinsleden, familieleden of vrienden en over hun rouwproces, dat sterk bepaald wordt door hun achtergrond. Hun wortels liggen in landen als Suriname, Turkije, Marokko en China, waar de familie een belangrijke rol speelt in het leven van jongeren. Ineke Wienese vroeg aan hen hoe het verlies hun dagelijks leven beïnvloedde, hoe ze hun verdriet verwerkten, welke invloed de thuiscultuur had, en welke dromen en tekens ze kregen.

Riet Fiddelaers-Jaspers
'Wie ben ik zonder jou?’ Jong zijn en verder leven na een verlies
Je bent jong en je hebt iemand verloren: je vader, moeder, broer, zus, vriend of vriendin of iemand anders die belangrijk voor je is. Leren leven met zo’n verlies is moeilijk, veel moeilijker vaak dan je in eerste instantie denkt. Sommige jongeren voelen niks, andere zijn boos, verdrietig of angstig, en het is ook normaal als je je jaloers of schuldig voelt. Natuurlijk mogen mensen van wie je houdt niet doodgaan maar het gebeurt en als het jou overkomt, roept het van alles bij je op.

Marja Baseler
'Over leven en dood’ Een boek voor jongeren over afscheid nemen en loslaten
Het verlies van een naaste is in ieders leven een ingrijpende gebeurtenis. Hoe kom je daar ooit overheen? Jongeren hebben het vaak extra moeilijk. Zij zitten in een fase van hun leven waarin al veel gebeurt. Dit boek geeft jonge mensen waardevolle tips om deze verdrietige periode in hun leven door te komen. De vele praktische oefeningen kunnen hen helpen om het afscheid te verwerken en weer te genieten van de dingen.

Riet Fiddelaers-Jaspers
‘Zonder jou’ Ik weet niet wat ik weten moet
Boekje voor kinderen met vragen over doodgaan, begraven en cremeren.

Daan Westerink
‘Verder zonder jou’ Jongeren over de dood van iemand die ze lief is
In dit boek vertellen 28 jongeren over hun leven na de dood van hun broer, zus, vader, moeder of grootouder. Ze vertellen hoe binnen hun omgeving, vrienden- en familiekring en op school op die dood werd gereageerd. Ook geven zij tips hoe je om kunt gaan met jongeren die een dierbare verliezen.

Over ziekte en verlies van een ouder

Erna Sassen

'Dit is geen dagboek' 'Niet aan de verwachtingen voldoen dat wordt mijn levensdoel, heb ik vannacht besloten. Vanaf vandaag ga ik mijn uiterste best doen iedereen teleur te stellen.'
Een paar jaar na het overlijden van zijn moeder wordt de 16-jarige Boudewijn ziek. Hij is totaal apathisch en komt zijn bed niet meer uit. Van zijn vader moet hij elke dag een stukje in een schrift schrijven en naar tenminste één cd luisteren.

Ineke van Essen
'Ik krijg tranen in mijn ogen als ik aan je denk'
Dertig kinderen vertellen over hun ervaringen na het sterven van een van hun ouders. Het boek gaat over verdriet, angst en pijn maar ook over ouderliefde en een rotsvast vertrouwen in de toekomst.

Riet Fiddelaers-Jaspers

'Zonder jou’ Als jij er niet meer bent.
Voor kinderen waarvan de vader of moeder doodziek is.

Yvonne Emmerik
'En opeens is alles anders'
Marieke van 10 jaar schrijft brieven aan haar overleden moeder. Zo leert ze, ook met behulp van mensen in haar omgeving, omgaan met haar verdriet.

Odiel Reef
'Alles is voor altijd anders'
Soms heeft Nina geen zin meer om verder te leven, dan wil ze zelf ook dood om weer samen te zijn met haar moeder. En intussen gaat het gewone leven door. In haar dagboek schrijft Nina over de moeilijke dingen waarover ze met niemand durft te praten.

Over het verlies van een broer of zus, vriend of vriendin

Conny Boendermaker

'Het verhaal van Anna'
Anna verliest door een ongeluk haar enige en oudere broer Bas. Het verhaal gaat ook over haar ouders, haar vrienden en over Maarten. Ze hebben allemaal te maken met het verdriet over Bas. Maar het verhaal is van Anna, van Anna alleen.

Bobje Goudsmid
'Afscheidsbrief'
De moeder van Anicke wil haar overleden dochter blijven gedenken door op haar verjaardag haar vrienden uit te nodigen. Marit wil echter vooruit kijken, verder leven. In een brief vertelt ze aan Anicke waarom ze niet op haar verjaardag wil komen. Zij neemt afscheid van haar vriendin.

An Priemen
'Familiegeheim'
Vera probeert, als zij zestien is, de zelfgekozen dood van haar twaalfjarige broertje Tim te verwerken. Dan ontmoet ze Jeroen en wordt verliefd. Door een toeval ontdekt ze dat er meer aan de hand is bij haar thuis. Met Jeroen probeert ze dat te begrijpen.

Diet Verschoor
'Nu ik!' 
Nu ik! is een verhaal over een meisje dat na de dood van haar zusje op zoek gaat naar haar identiteit. Wat heeft ze van haar zusje, vader, oma en wat is uniek van haarzelf? Kan ze de schaduw die de dood van haar zus over het gezin werpt verdrijven?

Jacques Vriens
'Achtste-groepers huilen niet'
Akkie van groep acht is ernstig ziek en de hele groep leeft mee. Gelukkig kan ze zich nog heel lang overal mee blijven bemoeien maar tenslotte gaat Akkie dood. 

Over verlies door zelfdoding

An Priemen

'Familiegeheim'
Vera probeert, als zij zestien is, de zelfgekozen dood van haar twaalfjarige broertje Tim te verwerken. Dan ontmoet ze Jeroen en wordt verliefd. Door een toeval ontdekt ze dat er meer aan de hand is bij haar thuis. Met Jeroen probeert ze dat te begrijpen.

Riet Fiddelaers-Jaspers / Monique van 't Erve
'Om alles wat er niet meer is'
Een boek vol verhalen, tips en gedichten van en voor jongeren. Het helpt om rouwen na een geval van zelfdoding bespreekbaar te maken.

Riet Fiddelaers-Jaspers / Monique van 't Erve
'Weg van mij'
Na een zelfdoding hebben ook de kinderen die ermee te maken krijgen, veel vragen. Ze zijn in de war, voelen zich vaak alleen en in de steek gelaten. In dit werkboek kunnen ze op hun eigen manier bezig zijn met wat er is gebeurd.

Over leven en dood 

Zahurul Hassan Sharib


'Innerlijke Vrede'
'Het interesseert me totaal niet wie je bent, wat je hebt, wat je gelooft, hoe je bezig bent, hoeveel vertrouwen je hebt of hoeveel hoop je hebt. Het enige wat mij interesseert, is wat je wilt worden'.
Deze uitdagende woorden zijn van een Soefi uit India die je met dit boek uitnodigt voor een innerlijke reis.

Cultuur en religie

UMC Utrecht
Wegwijzer in religies en levensbeschouwingen voor zorgverleners.

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten