Lichamelijke reacties na een overlijden

Veel mensen in rouw hebben last van de volgende lichamelijke reacties:

Weinig of veel eten
In rouw hebben veel mensen geen of juist heel veel zin in eten. Het is een logische reactie op verlies. Voor korte tijd zal dit geen probleem geven. Na een aantal weken is het belangrijk een verstoord eetpatroon weer recht te zetten. Zorg dat je goed en voldoende eet of bij teveel eten dit matigt. Soms moet je je hier even toe dwingen. Het is echt belangrijk dat je lichaam goede voeding krijgt om met de stress van het verlies om te kunnen gaan.

Weinig of veel slapen
Wat veel voorkomt is het niet kunnen slapen. Vooral 's nachts kunnen de beelden en herinneringen naar boven komen. Vaak ook in dromen. Mensen voelen  zich 's nachts ook extra eenzaam. Kijk wat jou helpt om beter te kunnen slapen. Je kunt nog even lezen in bed of ontspanningsoefeningen doen. Ook lichamelijke beweging als sporten, dansen, fietsen, lopen kunnen helpend zijn. Naast te weinig slapen kunnen vooral jongeren ook te veel gaan slapen. Het kan een manier zijn om de werkelijkheid te ontlopen, er even niet te zijn. Probeer een normaal dag- nachtritme aan te houden.

Gauw moe
Rouwen kost ontzettend veel energie. Alle heftige gevoelens die je overspoelen, de zorg ook voor anderen, je gedachten die maar blijven malen, zijn enorme energievreters. Daarnaast is je slaap- en eetpatroon vaak veranderd. Je kunt je dus voortdurend moe en lusteloos voelen. Zelfs de gewone dingen zijn vaak te veel voor je. Ontzie jezelf waar mogelijk. Probeer energie over te houden, zodat je ook de leuke dingen kunt blijven doen.

Minder concentratie

Houd er rekening mee dat je, zeker de eerste tijd na een ingrijpend verlies, je niet goed zult kunnen concentreren. Je kunt je leeg voelen of juist zo’n vol hoofd hebben dat er niets meer bij kan. Je hoofd kan ook een zeef zijn en je hebt het gevoel dat je ‘er niet bij’ bent.  Het is lastig, zeker met leren, maar het gaat weer over. Wees wel extra voorzichtig in het verkeer.

Het belangrijkst is dat je begrijpt dat dit heel normale rouwreacties zijn. Heb geduld met jezelf en praat over hoe je je voelt met leeftijdgenoten of iemand anders die je vertrouwt. 

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten