Gevoelens en gedachten na een overlijden

Als iemand overlijdt kun je overvallen worden door de heftigheid van verschillende gevoelens. Dat kunnen ook tegenstrijdige gevoelens zijn. Je kunt verdrietig zijn en boos. Je kunt veel voelen, maar ook niets. Soms kun je denken dat het nooit meer overgaat. De volgende gevoelens komen vaak voor:

Verdoving: Als iemand van wie je houdt overlijdt  veroorzaakt dit een emotionele shock. De wereld gaat door en jij staat stil. Het voelt als een verdoving. Dit gevoel is vaak ook een bescherming, omdat het je in staat stelt de dingen nog te doen die je wilt doen.

Ongeloof: Gevoelens van ongeloof ontstaan vaak wanneer iemand plotseling overlijdt. Ze kunnen worden versterkt als je het lichaam van de ander niet hebt gezien en geen afscheid hebt kunnen nemen.

Angst:
In veel culturen bestaat er een angst voor de dood en een angst dat je door de dood wordt meegenomen. Angst om zelf dood te gaan is vaak een gevolg van de dood van een ander. Het is belangrijk om over deze angsten te praten. Je zult merken dat je niet de enige bent.

Schuldgevoelens: Deze gevoelens zijn een normaal onderdeel van het rouwproces. Als ik dit had gezegd of gedaan...dan was het niet gebeurd. Uiteindelijk besef je en weet je dat je niet almachtig bent en dat het is gegaan zoals het is gegaan en dat je er niets mee opschiet als je jezelf of anderen de schuld geeft.

Naast bovenstaande emoties en gevoelens is er nog een scala aan andere emoties en gevoelens waar je mee te maken kan krijgen. Lees verder...

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten