Gevoelens en gedachten

Iemand zien, horen, voelen:  Soms wordt iemand die overleden is nog gezien in dromen of denken mensen dat ze de overledene nog zien, horen en/of de aanwezigheid van de overledene voelen. Dit kan een gevolg zijn van je onderbewuste, een verlangen om die persoon weer te willen zien. Vaak wordt het ook toegeschreven aan krachten en machten buiten jezelf. Belangrijk is te weten dat het kan gaan om een normale rouwreactie.

Boosheid: Boosheid komt als reactie ook veel voor. Eigenlijk is dit ook een vorm van verdriet en machteloosheid. Je bent boos omdat degene van wie je hield er niet meer is en je dit niet kon voorkomen. Belangrijk is wel dat de boosheid niet omslaat in bitterheid en wrok. Dit kan je belemmeren in je ontwikkeling en groei.

Onzekerheid: Door het verlies van een dierbare of door bijvoorbeeld het verlies van een land dat je moest ontvluchten en van vrienden en familie die je niet meer ziet, verlies je bepaalde zekerheden in je leven. Er is onzekerheid over de toekomst. Soms durf je geen relaties meer aan te gaan. In feite moet je jezelf weer zien te hervinden.

Ander gedrag: Misschien reageer je op manieren die je niet van jezelf kent. Je wordt bijvoorbeeld boos bij het minste of geringste of je begint ineens te huilen. Soms kan je ook overactief worden of somber en wil je je het liefst terug trekken.

Het belangrijkst is dat je begrijpt dat dit heel logische rouwreacties zijn. Heb geduld met jezelf en praat over hoe je je voelt met leeftijdgenoten of een ander persoon die je vertrouwt. 

 

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten