Een herdenkingsbijeenkomst op school

De herdenkingsdienst     
Veel scholen weten dat een herdenking na een overlijden nodig is om samen stil te staan bij wat er is gebeurd, verdriet te delen en herinneringen te delen. Een herdenkingsbijeenkomst op school leent zich daar bij uitstek voor. Hieronder zijn enkele algemene ideeën weergegeven die u kunnen helpen bij het organiseren van een herdenkingsbijeenkomst. 

Waarom een speciale herdenking?

 • Om de school bij elkaar te brengen en met elkaar het verlies een plek te geven. 
 • Om te reflecteren over het leven van degene die is overleden en om herinneringen op te halen aan degene die is overleden. 
 •  Om de boodschap te geven dat het oké is verdrietig te zijn, maar dat het ook oké is als het je niet zo raakt. Wat je ook voelt: het is goed. 
 • Om leerlingen en onderwijzend personeel informatie te geven over mogelijkheden van hulp en ondersteuning. 
Wie worden uitgenodigd?
Iedereen die aanwezig wil zijn: de staf (onderwijzend en ondersteunend personeel) en leerlingen, gezinsleden of familieleden die willen deelnemen. In een grote scholengemeenschap kan het passender zijn alleen de klas waar een leerling in zit uit te nodigen en vrienden, vriendinnen en broers en zussen die ook op school zitten.

Wie kunnen bij de organisatie betrokken worden?
Iedereen die dat wil. De inbreng van leerlingen is altijd waardevol. Het geeft hen het gevoel betrokken te zijn en iets positiefs te kunnen doen. Jongere kinderen hebben meer aansturing nodig dan jongeren, maar ook hun inbreng is goed en waardevol.

Hoe structureer je een bijeenkomst?
Het is belangijk een duidelijk begin, midden en eind te hebben. 

Begin met uit te leggen wat het doel is van de bijeenkomst en hoe lang het gaat duren. Geef dan een korte feitelijke beschrijving van de omstandigheden waarin degene is gestorven en wanneer het is gebeurd.

In het middenstuk kan gedacht worden aan:
 • Het aansteken van een herdenkingskaars
 • De favoriete muziek of gedichten van de persoon die is overleden. 
 • Leerlingen en staf die om de beurt herinneringen delen. 
 • Foto’s van de persoon die is overleden om een visueel beeld te geven. Teveel foto’s kunnen ook teveel zijn voor een familie in rouw. Overleg hierover van tevoren met het gezin of familieleden.
 • Tekeningen, gedichten, brieven of voorwerpen die te maken hebben met degene die is overleden in een speciale herinneringsdoos doen en deze aan ouders geven.
 • Het maken van een collage die gemaakt is van tekeningen van leerlingen. Dit kan tijdens de herdenking aan de gezinsleden of familieleden worden overhandigd.  

Bij het eindigen van een bijeenkomst is het belangrijk afscheid te nemen met elkaar, maar ook persoonlijk afscheid te nemen. Enkele suggesties:
 • Geef een herinneringsdoos of herinneringsboek mee aan de ouders/familieleden. 
 • Blaas de herdenkingskaars uit. 
 • Laat buiten ballonnen op met een boodschap voor de overledene. 
 • Vraag leerlingen een vaarwel-boodschap te schrijven en deze bij het weggaan in een doos te doen. Dit kan leerlingen helpen persoonlijk afscheid te nemen en nog te zeggen wat ze hadden willen zeggen tegen de persoon die is overleden.
 • Niet te zware muziek kan helpen bij het creëren van een goede sfeer bij het weggaan. 

Tijdstip van herdenking
Het is het beste de bijeenkomst te houden voor een pauze. Leerlingen en docenten kunnen dan even bij komen van alle emoties voordat ze weer naar de les moeten of les moeten geven. Sommige scholen plannen een bijeenkomst aan het eind van de dag. Als dit gebeurt, moet wel tijd worden ingepland voor leerlingen die nog willen napraten voordat ze naar huis gaan. Wees voorbereid op verschillende reacties: sommige leerlingen zijn erg aangedaan, bij anderen merk je niets en weer anderen reageren met gedrag wat niet bij de situatie past, gaan lachen of doen druk. Geef aan waar en bij wie ze ondersteuning kunnen vragen als ze dat willen.

Bron: www.childbereavement.org.uk.

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten