Steek een kaars aan in deze donkere tijd: een mooie traditie

Als de dagen steeds korter worden en de nachten steeds langer, krijgen heel wat mensen een somber gevoel. Dat kan je leven behoorlijk beïnvloeden.

Moeizaam sta je ‘s morgens op en soms zie je je eigen huis niet eens bij daglicht. Daar kun je behoorlijk last van hebben. Al eeuwen hebben mensen daar last van.
In oude tijden hebben mensen daar wat op gevonden in deze streken. Ze besteden positieve aandacht aan die donkere tijd met rituelen. Die rituelen zijn tradities geworden. En nog steeds zijn er mensen die deze tradities in ere houden. Ik hoor bij die mensen en zal er iets over vertellen.
De donkere tijd begint op 21 september, de dag dat de zon ongeveer boven de evenaar staat en verder weg zal gaan naar de zuiderkeerkring. Officieel begint bij ons dan de herfst. Dan wordt er een kaars aangestoken. Iedere dag. Of de zon nu schijnt of niet. Met dat aansteken van die kaars, iedere dag weer, wordt een tegenbeweging gemaakt. Buiten wordt het steeds donkerder en binnen steeds lichter. Op de Vrije scholen, van de antroposofie, wordt dat in het onderwijs meegenomen. In de klas wordt in de donkere periode consequent een kaars aangestoken. De kinderen leren om stil te staan bij het donker en bij het maken van die tegenbeweging. Het is een ritueel dat ook iets met jezelf doet. Je maakt het lichter in je huis en daarmee ook lichter in jezelf. Een kaars is levend licht, kijk maar, je ziet het licht leven.
In de Adventstijd, vier weken voor kerstmis, halen mensen de Adventskrans binnen met 4 kaarsen. Dat is hetzelfde mechanisme: buiten wordt het donker, binnen steek je iedere week een kaars meer aan. Als alle vier de kaarsen branden is het bijna kerstmis. Kerstmis, het zonnewendefeest, wordt niet voor niets gevierd vlak nadat de zon zijn terugreis is begonnen. Het is niet precies te zeggen wanneer die terugreis begint, ergens tussen 21 en 23 december, maar op 25 december weten we het zeker: de zon komt er weer aan. In die donkerste dagen voor kerstmis branden veel mensen de meeste kaarsen. Weer die tegenbeweging die de somberheid in jezelf kan verlichten. Volgens de oude volkeren was de donkere tijd definitief afgelopen op 2 februari. Wederom is er een lichtfeest, waarbij nog eenmaal alle kaarsen worden aangestoken en dan zijn de donkere dagen voorbij. De Christenen in de Middeleeuwen hebben daar een Mariafeest van gemaakt: Maria Lichtmis. Nog een keer branden alle kaarsen
als afscheid van de donkere periode.
Vaak hoor je in deze tijd dat bepaalde gewoonten, ideeën en gebruiken achterhaald zijn. Maar ik denk niet allemaal. Er zijn rituelen uit de oertijd die door de eeuwen heen hun waarde en hun troost hebben bewezen. Dit gebruik is er een van. Ik hou het graag in ere.Door: anoniem

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wil je de eerste zijn die reageert op dit item ? Klik op Reageer!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten