Mijn grootste probleem is onzekerheid

Amadou komt uit Sierra Leone.Toen Amadou 15 jaar was, is hij naar Nederland gekomen Hij heeft eerst 5 maanden in een opvangcentrum gezeten en woont nu in een kleinschalige wooneenheid (KWE) in Noord Brabant. Hij heeft een negatieve beschikking.

Mijn grootste probleem is onzekerheid

Ik ga naar een internationale schakelklas (ISK). Ik ben altijd rustig op school want ik wil graag leren. In Sierra Leone was ik een goede leerling en ging ik vanaf mijn derde jaar naar school. Ik vind het moeilijk de Nederlandse taal te leren. Soms denk ik: waarom moet ik naar school als ik toch weer terug moet. Dan heb ik geen zin naar school te gaan en blijf ik thuis. Ik slaap dan veel, kijk tv of ga naar vrienden. Ik heb wel een mentor op school, maar ik weet niet precies wat haar taak is. Ze vraagt af en toe wel hoe het met me gaat, maar uit mezelf vraag of zeg ik niets. Toch is school belangrijk omdat het me ook afleiding geeft.

Ik weet niet of mijn ouders nog leven. Er is geen Rode Kruis in ons land dat me kan helpen.
Ik vind het heel moeilijk daar over te praten. Mijn vertrek was niet gepland. Op een ochtend kwamen de rebellen in ons dorp. Ik was nieuwsgierig naar het lawaai en ging naar buiten om te kijken. Mijn familie was nog binnen. Ik weet niet wat daar gebeurd is. Ik heb geen aandenken, ik heb niets mee kunnen nemen. Omdat ik ook geen foto’s heb kan ik niet aan anderen laten zien hoe mijn familie was. Mijn familie was rijk en had veel geld. Iedereen kon altijd bij ons terecht. Mijn familie heeft veel mensen geholpen, ons huis was altijd vol met gasten. Mensen uit het dorp waren jaloers op het geld van mijn familie. Sommige familieleden waren bang om in huis te slapen omdat ze door mensen uit het dorp waren bedreigd en sliepen al vaak in de bush. Toen we klein waren, wilden mijn ouders al dat ik en mijn broer naar het buitenland zouden gaan, omdat ze bang waren voor de mensen uit het dorp. Mijn moeder kende mensen uit Amerika met wie ze handel dreef. Ze wilde dat wij daar naar toe zouden gaan. Mijn familie was altijd heel goed voor me. Ik weet nog dat ik op mijn verjaardag een voetbal en voetbalschoenen kreeg
Ik was altijd samen met mijn moeder. Ze heeft me ook leren koken.

Ik praat niet zoveel over mijn gevoel. Als ik alleen ben dan voel ik me wel vaak verdrietig.
Ik ga dan sporten of ga naar vrienden. Dat zijn landgenoten, maar ook met hen praat ik niet over mijn gevoel en over wat ik heb meegemaakt. Ik vertrouw anderen niet meer zo snel.
In mijn land leer je dat je respect moet hebben voor ouderen. Je kan niet alles tegen ze zeggen, dat is onbeleefd. Ik moet er erg aan wennen dat het hier in Nederland anders gaat.

Mijn advies aan anderen die zoiets meemaken is: hou je rustig, veroorzaak geen problemen. Sporten is belangrijk. Dan maak je vrienden en denk je niet zoveel aan je problemen. Mijn grootste probleem is onzekerheid. Je moet afleiding zoeken.


Amadou en zijn mentorDoor: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wil je de eerste zijn die reageert op dit item ? Klik op Reageer!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten