Geniet van je leven, je weet maar nooit.

Het thema voor deze week is 'Verder na Verlies'. We vroegen aan Jayantie, een hindoestaans meisje hoe dat voor haar was na de dood van haar moeder. Helpt het als je gelooft in een ander leven?

De moeder van Jayantie is in 2008 onverwacht overleden. Haar vader is ook ziek. Jayantie heeft nog een jonger broertje. Na de rouwperiode van een jaar gaat het wat beter met Jayantie. Met haar vader gaat het ook weer beter.
Het gezin krijgt veel steun van familie en ook op school zijn er gesprekken met de vertrouwenspersoon die Jayantie de mogelijkheid geven haar gevoel te uiten


Geniet van je leven, je weet maar nooit

Bij ons is het zo dat als iemand overlijdt, de geest naar boven gaat, naar God.
God reinigt je geest, hij haalt het kwade eruit en dan word je weer geboren in een nieuw lichaam en gaat je geest in dat lichaam. Als je sterft gebeurt er weer hetzelfde, net zolang totdat je geest bevrijdt is van het kwade en kan worden opgenomen bij God.

De hemel is voor mij het Koninkrijk waar God verblijft.

Als je daar boven bent, zie je een grote poort. De hemelpoort is van goud. Het is een poort die vanzelf opengaat als je er voor staat. De poort bestaat uit twee delen die naar binnen toe open gaan. Als de poort opengaat zie je God staan en dan vereer je hem door bloemen te leggen aan zijn voeten en vergiffenis te vragen.

In de hemel ben je alleen. Je staat alleen voor God. Als ik voor hem zou staan,
zou ik gaan huilen en zou ik hem vragen of hij het verdriet en de pijn van me wil wegnemen, zodat ik weer gelukkig kan leven.

Er is maar een God, maar die ene God kan bij ons verschillende gedaanten hebben. Mijn vader heeft in India beelden gekocht van alle Goden en we hebben thuis een soort kerk gemaakt. Elke ochtend bidden we voor alle beelden en offeren bloemen.

Als ik iets slecht heb gedaan of vervelende dingen heb meegemaakt, ga ik naar het beeld van Ganesh. Ganesh vergeeft slechte dingen. Ik vouw dan mijn handen en zeg: ‘Wat ik ook verkeerd heb gedaan in mijn leven, wilt u me vergeven, zodat ik verder kan gaan met mijn leven.’
Als ik me verdrietig voel, vraag ik of Krishna me wil steunen. Ik praat dan even in mezelf met hem en voel me dan weer blij.

Soms heb ik het gevoel dat mijn moeder nog bij me is. Als ik iets verkeerd doe, hoor ik haar zeggen: ‘Jayantie, denk nou eerst na, voor je iets doet.’
En als ik thuis ben en terug ben van school, zegt ze ook wel eens: ‘Ga rijst uitscheppen.’ Ik kook voor mijn vader en broertje, samen met een nicht van me. Mijn oma is ook een tijd in huis geweest en zij kookte toen voor ons.

Ik ben niet bang om dood te gaan.


Als je dood moet gaan, ga je dood. Ik weet hoe het gaat en ik heb daar geen vragen over.

Ik zou wel graag willen weten hoe het bijvoorbeeld bij moslims gaat. Bij ons komt de pandit. Hij leest uit heilige boeken. Je mag geen vlees eten en je moet rein zijn. Als je niet rein bent, zoals bijvoorbeeld bij menstruatie, mag je niet offeren of de heilige boeken aanraken. Toen mijn moeder stierf mocht ik meehelpen met haar aankleden en opmaken, samen met mijn tante. Ze kreeg haar rode trouwjurk aan en alle sierraden die ze toen droeg, gingen met haar mee. Ik heb haar opgemaakt en oorbellen ingedaan. Ze is gecremeerd en haar as hebben we, gemengd met melk en honing, uitgestrooid in de zee, samen met een pandit die mantra’s bad.

Ik droomde een tijdje geleden dat mijn moeder weer werd geboren in een ander leven. Waar weet ik niet. Ze was wat ouder geworden en dunner, maar ze had hetzelfde gezicht. Ze droeg nette kleren. Ze keek me twee seconden aan en liep toen weg. Voor mij betekende het dat ze in een ander leven is geboren.

Ik kan nu weer meer genieten dan in het jaar na het overlijden van mijn moeder. Bij ons is er een jaar van rouw en we mochten niet naar feestjes. Ook niet naar het Holyfestival. Feestjes zijn er voor mensen die blij zijn.
Nu doet mijn vader ook weer leuke dingen met ons.

Ik ben, ook al zie ik er groot uit, ook nog een kind van 15 en vind het leuk om naar Slagharen te gaan of naar Drievliet. Veel afleiding helpt beter dan verdrietig thuis te zitten.

Als ik in een ander leven word geboren zou ik weer dezelfde Jayantie willen zijn, maar dan zonder alles wat ik nu heb meegemaakt. Ik zou een goede opleiding willen volgen, willen leven om iets te bereiken. Ik zou lang willen leven en een goede toekomst willen hebben.

Ik zeg altijd:‘Geniet van je leven, je weet maar nooit’.

Door: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wil je de eerste zijn die reageert op dit item ? Klik op Reageer!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten