Mijn moeder had altijd gezegd dat ze zou terugkomen

Ouders willen hun kind vaak beschermen en alle leed voor ze weghouden. Maar helpt dit bij het accepteren van het verlies? 'Ik heb als kind geen afscheid kunnen nemen, omdat mijn ouders me wilden beschermen.'

Toen ik 10 jaar was, vertelde mijn moeder dat ze geopereerd moest worden aan een knobbeltje op haar borst. Het zou allemaal wel goed komen en ik moest me geen zorgen maken. 'Ze kwam wel thuis', maar ... ze kwam nooit meer bij mij thuis.

Mijn moeder, hoe kan ik haar beschrijven? Ze was lief, mooi, speelde met me en vertelde me verhaaltjes. Eigenlijk was ze een grote vriendin van me. We waren vaak alleen samen, omdat mijn vader voor zijn werk veel op reis moest. Ik had geen broers of zussen.

Toen ik 10 jaar was, vertelde ze dat ze geopereerd moest worden aan een knobbeltje op haar borst. Het zou allemaal wel goed komen en ik moest me geen zorgen maken. Haar haar viel uit door de chemo. Ze vertelde me niet hoe dat kwam. Altijd was het : ‘het komt wel goed’.
Toen ik 12 jaar was, kwam mijn vader naar me toe en zei dat ze naar de hemel was. Ik geloofde het niet. Ze had altijd gezegd dat het goed zou komen en dat ze naar huis zou komen.

Ik wilde niet mee naar de begrafenis. Ik geloofde niet dat ze dood was. Ik was nog zo boos. Ik kon niet huilen en op school dachten ze dat ik er geen verdriet over had omdat ze niets aan me zagen. Pas vijf jaar later brak het verdriet los. Ik zat alleen op een bankje in een park en zag een moeder met haar dochter langskomen die met elkaar aan het praten waren en lachten.
Het was alsof ik een dolkstoot kreeg. Waar was mijn moeder, waarom zat ik hier alleen?
De tranen kwamen en stopten niet. Vanaf dat moment begon ik te accepteren dat ze er echt niet meer was. Maar, ik was nog wel boos op mijn ouders. Boos omdat ze me niet de waarheid hadden gezegd, ik geen afscheid had kunnen nemen.

Nu ben ik 28 jaar en zelf moeder van een dochter. Nu snap ik hoe moeders alles willen doen om hun kinderen te beschermen. Maar, ik heb geleerd hen wel de waarheid te vertellen als ik ziek ben of als er iets met me is. Ik weet hoe het voelt als je dat niet doet. De tijden zijn wel veranderd. Nu is er denk ik meer openheid en bewustzijn hoe het ook voor kinderen kan zijn als je hen er niet bij betrekt. Of komt dit nog steeds voor? Ook in andere culturen?

Liliane P.

Door: anoniem

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wil je de eerste zijn die reageert op dit item ? Klik op Reageer!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten