Uitgelicht: Liefde dwars door de dood heen

Afscheid van een man die suïcide heeft gepleegd.

De begrafenis van een vader die onder invloed van een depressie suicide heeft gepleegd. Zijn geliefde en liefhebbende gezin verliet hij, in wanhoop.

Zijn kinderen en zijn vrouw, ze verborgen niets tijdens de afscheidsdienst. Ze vertelden respectvol en open over zijn strijd met de onheilspellende ziekte. De depressie die nog geen jaar eerder zijn en hun leven was binnengekomen. De depressie die zich niet liet verslaan door liefde of door geloof. Ze durfden zich ten overstaan van iedereen op zijn kleinst te laten zien in hun wanhoop en verdriet. Daarmee toonden ze zich immens groots. Zij hielden geen masker voor, maar toonden hun ware gezicht. Ze vertelden over hun verhaal, over hun vragen, over hun boosheid en over hun onbegrip. Maar ze vertelden ook over hun liefde jegens hem en zijn liefde jegens hen. Ze vertelden met woorden en muziek over die man die in de kist lag en die ze zo graag terug in hun midden wilden.

De gesproken en gezongen woorden van de afscheidsdienst zorgden ervoor dat ik een glimp kreeg. Een glimp van de strijd die dit gezin had gevoerd voor een gelukkig en gezond leven. En ook een glimp van de eindeloze diepe leegte die deze man vervuld moest hebben toen hij een eind aan zijn leven maakte.

Het was zuiver, geen drama, geen poppenkast, geen ingehouden emoties, geen maskers. Een dramatisch levensverhaal van ‘gewone’ mensen, zoals jij en ik. Een verhaal van mensen vol pijn, maar desondanks tot voorbij de dood verenigd in liefde. De liefde binnen dit gezin was tastbaar, dwars door de doodskist heen.

Ondanks het grote verdriet, voelde ik iets van vrede. Ik weet niet een beter woord voor het gevoel. Een vrede die te maken heeft met hoe deze mensen elkaar omarmden en hun geliefde vader en man het leven uitdroegen: met liefde en erkenning voor beide kanten van het verhaal. Hun eigen verdriet en wanhoop werden zichtbaar, maar ook zijn verdriet en wanhoop kregen erkenning.

Door: anoniem

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
anoniem

Meld misbruik!
heel mooi... naast boosheid en veel verdriet, ook de erkenning van verdriet en wanhoop van de ander!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten