Uitgelicht: Zo is het goed

Op de rouwkaart stond ‘Zo is het goed geweest’. Ze hadden één zin weggelaten: ‘Zo is het genoeg geweest’.

Pas geleden viel er een rouwenveloppe door mijn brievenbus. Ik maakte hem open, vol angstige spanning wie er was overleden. Mijn ogen vlogen snel over de tekst en bleven hangen bij de naam van N, een vriendin van me.
Ik wist niet dat ze ziek was. Ik wist wel dat ze vaak somber was en melancholisch en dat ze pijn had in haar botten. Af en toe zagen we elkaar nog. Ze was nog niet zo lang geleden verhuisd. Maar, nu... dood? Dat kon toch niet.

De dag erop was de begrafenis. Ik kende haar ouders en haar broers en zussen van toen we nog bij elkaar op dezelfde galerij woonden. Ze waren blij me te zien. Tijdens de herdenkingsdienst kwam niemand van de familie naar voren om iets te zeggen. De familie had wel zelf muziek uitgezocht en een man van het uitvaartcentrum die de herdenking leidde, las een briefje voor dat ze had geschreven.

'Lieve familie. Fijn dat jullie er zijn. Ik heb geleefd met ups en downs. Het is genoeg geweest. Zo is het goed.’ N.

Tijdens de koffie na afloop, stond een man op die zei dat hij arts was en dat N jarenlang zijn secretaresse was geweest. Hij gaf een raak en ontroerend beeld van haar. Hij vertelde dat ze met twee vingers typte, maar beter was dan secretaresses die met tien vingers kunnen typen. Hij vertelde hoe vaak ze haar botten brak en hoeveel pijn ze dan had.
Ze lieten dan een taxi voorrijden zodat ze toch naar haar werk kon. Daar voelde ze zich gewaardeerd. Toen ze weer een keer was gevallen en haar scheenbeen had gebroken, was ze niet lang daarna gestorven. De vragen bleven door mijn hoofd spoken en ik dacht: je kan toch niet sterven door een gebroken scheenbeen.
Ik wilde weten wat er echt was gebeurd. Ik ging naar haar broer die ik van vroeger kende, praatte even met hem en vroeg hem toen op de man af: ‘Heeft ze er zelf een eind aan gemaakt?’ Hij draaide zich even om, keek me toen aan en zei: ‘Ja’.

Ook hij voelde zich net als iedereen schuldig. Ik was ook nog niet naar haar nieuwe huis geweest en had niet meer op een telefoontje gereageerd. De verhalen kwamen los. Vroeger ging ze elke zaterdag naar de markt en kwam dan met haar armen vol bloemen terug. Dat deed ze niet meer sinds ze in haar nieuwe nieuwbouwhuis woonde. Ze durfde ook niet meer te fietsen en isoleerde zich van anderen. Ik dacht aan haar sombere periodes en dat ze me vaak vertelde hoe haar vader haar als oudste dochter had miskend en altijd kleineerde.
Ze voelde zich daardoor gebroken. Was ook later vaak somber en depressief en had ook eigenlijk geen wensen en dingen die ze nog wilde doen. Ze was erg belezen. Het was iemand met veel mogelijkheden. We hadden een band met elkaar.

En nu was ze er opeens niet meer en was er niemand van de familie die vertelde wat er echt was gebeurd en die met liefde over haar sprak tijdens de herdenkingsdienst. Haar ouders zijn al oud. Misschien wilden ze die sparen? ' Het is genoeg geweest', die zin hadden ze op de kaart weggelaten. Nu stond er alleen maar: Zo is het goed.

Ik ben er erg mee bezig, Het grijpt me aan. Tsja, wat moet je ervan zeggen? Ik dacht dat bij Nederlanders veel meer openheid zou zijn over dit soort zaken dan bij mensen uit andere culturen. Dat schaamte daar een grotere rol speelde.
Maar, bij ons komt het dus ook nog voor. Zo ingehouden en angstig, zo gevoelens van schaamte en schuld bedekken.

Ik heb me voorgenomen bezoeken aan vriendinnen niet meer uit te stellen. Niet te denken: dat komt nog wel. Voordat je het weet, kan het niet meer en dan heb je spijt.

Lieve N, ik schrijf dit om je te herdenken, je te laten weten dat ik je altijd een heel bijzonder mens vond. Je te zeggen dat ik me schuldig voel en dat het me spijt dat ik niet eerder bij je ben geweest. Ik vind het ook moedig dat je die stap hebt gezet omdat het leven al zo lang uitzichtloos was voor je.
Ik mis je...

Ik zal zo een wens voor je in de boom hangen en op zoek gaan naar foto’s die ik nog van je heb en dan soms nog even met je praten en in gedachten bij je zijn.

Door: shrn

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wil je de eerste zijn die reageert op dit item ? Klik op Reageer!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten