Soms wil iemand er met een vreemde over praten

Soms blijven ontmoetingen je bij en vertellen mensen je over hun verdriet, pijn en kracht. Dat zijn momenten waarbij de tijd stil staat en je even heel nabij bent.

Soms wil iemand er met een vreemde over praten

Ze heet Yildiz en ze is heeft net als ik een trein uit Rotterdam genomen die net voor het eind van de voetbalwedstrijd Feyenoord- Utrecht vertrekt. Ze zit in een coupé naast me samen met haar dochter. En... voetbal verbindt. Ze vertelt dat ze een dagkaart heeft en een dag met haar dochter van 13 naar Hoek van Holland en Rotterdam is geweest. Ze woont al 30 jaar in Nederland en is Aramees. Van oorsprong komt ze uit een dorpje dat dicht bij de Syrische grens ligt. Inmiddels is er niets meer van het dorp over. Ze is naar Nederland gevlucht en wilde hier integreren. Het gesprek gaat over verlies en ze vertelt over het grootste verlies in haar leven: de zelfdoding van haar zus van 29. Ze laat op haar mobiel wat foto’s van haar zus zien en zegt: ‘Knap he, ze was de jongste en ze studeerde in Londen. Ik voelde me als oudste altijd verantwoordelijk voor haar en was een tweede moeder voor haar. Mijn moeder had zes kinderen. Ik vond het fijn er voor haar te zijn.' 'Maar' zucht ze, 'mijn zus werd depressief en kreeg medicijnen. Ze hielpen niet.’ Terwijl ze naar haar dochter kijkt, zegt ze: ‘Voor haar is het ook erg. Ze hield van haar tante. Als ze bij ons was, hield ze vaak haar hand vast. Mijn moeder is twee jaar niet naar buiten geweest. Bij ons in de Syrisch- Orthodoxe kerk mag je jezelf niet doden en is het een schande als dat gebeurt. Maar, ik geloof dat ze bij God is en dat God haar met open armen heeft ontvangen. We denken dat ook de medicijnen haar fataal zijn geweest.’ Als ik haar vraag of ze teveel medicijnen heeft ingenomen is het even stil. Dan zegt ze: ‘Nee, ze is van 10 hoog gesprongen.’ Ze vertelt hoe God haar de kracht heeft gegeven met haar verdriet om te gaan. Bidden heeft haar geholpen, haar zorgen in de handen leggen van God. Met haar moeder praat ze af en toe nog wel over haar zus. En, nu met mij. Als de trein stopt en ik moet uitstappen, geeft ze me bij het afscheid een zoen en zegt: ‘Dank je wel dat ik mijn hart even kon luchten en weer even over haar kon praten. Je hebt denk ik dezelfde leeftijd als mijn zus toen.' Haar vertrouwen heeft me geraakt. Haar verhaal heeft me geraakt.


Door: anoniem

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wat mooi om te zien dat iemand juist bij een vreemde zijn/haar hart lucht en dat jij haar daar de ruimte voor hebt gegeven!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten