Wat een zwarte dagen...

Belgie... het lijkt allemaal zo onwaarschijnlijk. Op een school hoor ik dat er discussies zijn over de vlag die is uitgehangen voor de slachtoffers in Brussel. Waarom niet ook de vlag van andere landen waar aanslagen zijn geweest?

Het verdriet over wat er in Belgie is gebeurd hangt de hele dag als een donkere wolk om me heen. De beelden blijven op mijn netvlies: rennende mensen, gewonden, verhalen... rouwende mensen die steun zoeken bij elkaar voor iets wat nog nauwelijks is te vatten.
Ik had het kunnen zijn... jij had het kunnen zijn. Een gesprek met een Marokkaanse vrouw die ik tegenkom tegen wie ik zeg dat ik bang ben dat er hierdoor alleen maar meer Wilders aanhangers komen. De conclusie die we alle twee trekken dat het niet aan mensen is het lot te bepalen van een mens, maar dat dat aan God is. God bepaalt tijd en uur. De school waar ik naar toe moet. De vlag die daar halfstok hangt. Het ontroert me.
Maar dan hoor ik weer dat er leerlingen zijn die vinden dat er dan ook vlaggen halfstok moeten hangen bij aanslagen in Egypte, Tunesie en andere Arabische landen. Waarom alleen nu? En misschien hebben ze gelijk. Maar toch voelt het niet goed. Voelt het moment niet goed. Gaat het weer over wij en zij. En waarom wel of niet? Praat daar later een keer over met elkaar. Schaf dan vlaggen aan van alle landen en maak daar een vlaggenparade van als er weer een hoofdstad of land is getroffen. Positief is dat er wel over wordt gepraat en dat leerlingen kunnen aangeven hoe ze het voelen en ik denk dat dat eigenlijk het meest belangrijke is. Dat ze gezien worden en gehoord. Het gaat om een Internationale School waar veel vluchtelingenjongeren op zitten en ik kan me hun gevoel ook voorstellen. Vanuit meerdere perspectieven kijken, zien en handelen. Dat deed ook Cruyff met zijn onnavolgbare passes en zijn uitdrukkingen die een onderdeel zijn geworden van onze taal. Nu hij er niet meer is, wordt hij een held. Waarom worden er zoveel mensen pas een held na hun leven. Wat is een held? Hoeveel helden zijn nu ook weer in Brussel opgestaan. Mensen die anderen met gevaar voor eigen leven redden. Bij zoveel ellende, weer zoveel momenten van warmte, liefde, medemenselijkheid. De andere kant van de medaille.
Het houdt me bezig...een collectief verdriet en rouw... het persoonlijke verdriet van allen die nu een dierbare moeten missen. Een leven lang verdriet. Een stilstaan en weer doorgaan en telkens dat gevaar dat dreigt. Hoe ga je daarmee om? Wat geeft troost en hoop en wat maakt dat je je niet door angst laat leiden?
Waarom lukt dat bij de een wel en de ander niet? Vragen waar we nog lang niet uit zijn.Door: anoniem

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Mooi geschreven. Waar het om gaat is dat geweld geen oplossing is. Waar het om gaat is dat er onschuldige mensen die dag niet meer thuis zijn gekomen. Waar het om gaat is het verdriet om een wereld waar overal dit soort vreselijke dingen gebeuren. Waar geen respect meer is voor mensenlevens. Willen we dat? Is een vlag dan ineens zo belangrijk? Nee... wat belangrijk is dat we allemaal mensen zijn die verlangen naar vrede, liefde en menselijkheid. Of zie ik het verkeerd?

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten