Hiwot is gevlucht uit Ethiopie

Haar levensverhaal

Eigen ervaringen


Hiwot heeft veel meegemaakt. Hiwot straalt als ik haar vertel dat uit Ethiopië zulke goede hardlopers komen. Hiwot is pas 15 jaar, maar heeft zoveel meegemaakt dat ze er een boek over zou kunnen schrijven. Samen maken we alvast een begin met haar verhaal. Een verhaal waar nog veel gaten in zitten. Mogelijk dat die later door haar als ze daar aan toe is, kunnen worden ingevuld.

Vroeger in Ethiopië
Ik heb tot mijn veertiende in Ethiopië gewoond. Ik woonde in een klein dorpje: Het dorp heettte Ginex. Toen ik negen jaar was, ging mijn moeder dood. Ze had borstkanker. Mijn moeder was toen 32 jaar. Daarna trouwde mijn vader met een andere vrouw, mijn stiefmoeder. Ze was niet aardig. Ik moest thuisblijven, het huis opruimen en koken. Ze sloeg me vaak. Een keer met electrische draden. Ik kon drie weken niet meer lopen en werd erg ziek. Mijn vader was vaak onderweg. Hij reed in een grote auto en vervoerde kleding die aankwam op boten vanuit de containers naar andere buurlanden. Mijn stiefmoeder vertelde me op een dag dat er oorlog was. In ons land wonen stammen met allemaal verschillende talen. Mijn stam had oorlog met een andere stam.
Op een dag kwam een man naar me toe die me kleren die mijn vader droeg overhandigde. Hij zei niets. Je weet wat dat betekent. Ik vroeg: waar is hij begraven? De man vertelde dat hij geen graf had en dat wij zelf ook goed moesten oppassen.
Niet lang daarna kwam er twee keer in de week een man bij ons thuis. Hij was half Jemenitisch, half Ethiopisch. Toen ik mijn stiefmoeder vroeg wie die man was, kreeg ik klappen. Ik hoorde wel dat ze met elkaar over Amerika praten en op een keer vroeg hij of ik met hem mee wilde gaan naar Amerika. Daar zou ik naar school kunnen en kleding krijgen. Ik zei: ‘Nee, dat wil ik niet’.
Maar mijn stiefmoeder zei me dat als ik niet zou meegaan, ze me het huis uit zou gooien. Ik ging toen met hem in een vlieggtuig naar Jemen.
In mijn hart dacht ik: Oh leuk, nu kan ik eindelijk naar school. ‘Dank je wel God’. Vanuit het vliegveld reden we naar zijn huis in de hoofdstad. Het was een groot huis met drie verdiepingen.

In Jemen
Ik ben zes maanden niet naar buiten geweest. Dat mocht niet van hem. Mijn stiefmoeder die had gezegd dat ze zou komen, kwam niet. Ik moest het huis schoonmaken en eten maken. Hij sloeg me vaak. Ik was bang voor hem. Ik kende hem niet.
Ik moest van hem naar porno films kijken en hij wilde met mij sex maken. Ik wilde dat niet. Begon te schreeuwen en hij sloeg me weer.
Op een dag zei hij: ‘Je moet opruimen en eten maken en dan die nacht bij me slapen.’ Ik deed die avond de deur van mijn kamer op slot.
Maar hij dreigde me. Ik moest de deur opendoen en met hem mee. Hij sloeg me met zijn riem. Ik sliep met hem. Hij had een body- guard die altijd buiten stond en alles en iedereen in de gaten hield. Hij sprak mijn taal en had me al eerder gevraagd wat ik kwam doen. Die dag nadat ik met hem had geslapen, ging die man een paar dagen weg. De body- guard kwam binnen en zei tegen me:” Je bent boos en je lichaam bloedt. Ik ga met een boot naar een ander land. Ga je mee?’
Hij zette me op een grote boot en ging zelf naar een andere boot. Ik zei nog: ‘Ik ben alleen, ik ben bang’ Maar hij ging weg. Ik zat daar op die boot alleen bij een container, tussen allerlei andere mensen. Ik had geen eten, maar kreeg wat droog brood.

In Nederland
Ik woon nu bij mijn Ethiopische pleegmoeder. Soms vind ik het niet leuk. Ik ben ook depressief en gebruik medicijnen. Soms heb ik ruzie met mijn pleegmoeder en roept ze: “waarom luister je niet?’ Ik moet dan altijd aan mijn stiefmoeder in Ethiopie denken.
Ik word begeleid door iemand van het NIDOS. Ik wil graag dat zij me plaats bij Begeleid Kamer Wonen. Ik denk zo vaak nog aan mijn moeder. Ze was lief. Ik weet nog dat ze, toen ik acht jaar was, zei: ‘Je bent nog jong, Je moet oppassen voor jongens. Je bent een mooi meisje. Ze vertelde me verhalen over meisjes die werden besneden en vertelde dat dat ook bij haar was gebeurd. Dat ze wegrende toen het zou gebeuren. Achterna werd gerend en op een stoel werd vastgebonden.
Ze zei dat ze niet wilde dat dat ooit bij mij zou gebeuren. Dat ze me zou beschermen. Ze vertelde ook dat toen ik een jaar was, ze bang was dat ik zou doodgaan, omdat ik erg ziek was nadat mijn keelamandelen waren weggehaald. Mijn vader was toen op reis en ze stond er alleen voor. Soms droom ik dat mijn moeder mijn naam roept: ‘Hiwot’en vraagt: ‘Ga je mee’. Soms zie ik haar in mijn dromen. Ik zie daar dan heel veel mensen, in het zwart gekleed. Maar mijn moeder is licht. Zij is licht. Ik zie haar gezicht.
Ze is dan weer heel dicht bij me.

Ik weet niet hoe het verder moet. Ik zie nog geen toekomst voor me. Ik wil eigenlijk niets.
Maar... ik weet dat mijn moeder ook wil dat ik doorga met leven. Ik weet alleen nog niet goed hoe.

Over Ethiopië
Ethiopie kent een lange geschiedenis van conflicten. In 1974 werd de monarchie
vervangen door een militaire junta. Er was veel droogte in het land, honger, opstanden en stammenoorlogen. In 1991 werd de miltaire junta afgezet.Tienduizenden mensen zijn in deze tijd het land ontvlucht omdat ze werden achtervolgd vanwege hun politieke overtuigingen en bang waren voor geweld. Sommige mensen wonen in vluchtelingenkampen in Soedan en keren geleidelijk aan weer terug. Het land is nu formeel democratisch maar was vanaf mei 1998 in oorlog met Erithrea dat in het Noorden grenst aan Ethiopie. Ook in deze oorlog waren er veel mensen die vluchten voor het geweld. Nu is de oorlog voorbij, maar is er nog veel armoede en gebrek aan voedsel. Koffie is het voornaamste exportproduct. De regering is bezig met programma’s om mensen te steunen bij hun terugkomst naar Ethiopië.

Door: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wil je de eerste zijn die reageert op dit item ? Klik op Reageer!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten