Interview met Angelo over de dood

Angelo is 17 jaar, komt van de Filipijnen en is katholiek. Hij zit in 3 vwo/havo op het Edith Stein College.

Interview met Angelo over de dood

Wat denk je dat er na de dood gebeurt?

Ik denk dat de geest uit het lichaam gaat. De geest blijft een paar dagen op aarde. Na 45 dagen wordt er beslist of de geest naar de hemel, de hel of het vagevuur gaat. Mijn moeder zei altijd dat dat na 45 dagen was. Dan is er ook altijd een herdenking bij ons, een feest in de familie, waar gegeten wordt en nog gepraat wordt over degene die er niet meer is.
Hoe de hemel er uit ziet? Ze zeggen dat God woont in een kasteel in de hemel en dat hij vandaaruit naar ons kijkt, ons beschermt en de goede kant op helpt. Bij de deur van het kasteel staat een engel die vraagt wat je gedaan hebt in je leven en die beoordeelt of je naar binnen mag. Als dat niet mag, ga je terug naar de aarde, naar de hel of naar het vagevuur. Achter die deur is het helder, er zijn alleen maar mooie dingen, alleen maar goede dingen. Er wonen geesten van mensen en engelen.
Toen ik jong was, zat ik in het vliegtuig en ik hoopte dat ik het kasteel van God in de wolken zou zien. Ik vroeg: ‘Papa, waar is dat kasteel van God?’ Mijn vader zei: ‘Dat kasteel is onzichtbaar en kun je pas zien als je geest je lichaam verlaat.’ Nu stel ik me die plek voor als onzichtbaar, ergens... ergens in de hemel. De hemel is altijd boven.

Denk je dat als je dood bent weer familie tegenkomt, vrienden, goden, engelen, anderen?

Ja, ik denk dat ik weer mensen tegen kom die ik ken. Ze zien er precies hetzelfde uit, maar wel gezonder en sterker. Ik zou er mijn oma en opa (vader van moeder) willen ontmoeten. Ik heb hen niet gekend. Ik zou ook God willen ontmoeten en hem willen bedanken. Een tijdje geleden was ik mijn jaarabonnement kwijt. Ik droomde dat ik met God praatte en aan God vroeg waar mijn abonnement was. God zei: ‘Het is in goede handen’. Een paar dagen later kreeg ik mijn abonnement terug van het politiebureau. Ik dacht: ik heb met God gepraat en hij heeft mijn vraag beantwoord.
Ik zou aan andere mensen willen vragen hoe de eerste dagen na hun dood waren, omdat het mij ook een keer zal overkomen en dan heb ik al een idee. Ik wil ook vragen of ze met God hebben gepraat en waarover. Ik denk dat je in de hemel niets doet. Je bent klaar met je leven op aarde. Daar ga je rusten, chillen, misschien feesten of misschien met elkaar praten over wat je gedaan hebt op aarde. Daar denk je niet aan slechte dingen.

Denk je dat je als je dood bent contact kunt hebben met levenden op aarde en dat levenden op aarde contact kunnen hebben met dode mensen?

Ja, via dromen kun je jezelf na je dood nog laten zien. Als ik een geest zie word ik bang maar ze laten zichzelf zien omdat ze hulp nodig hebben of een boodschap willen doorgeven. Sommigen geloven dat als je een geest ziet, dat een slecht teken is en dat je niet in hun ogen mag kijken. Als je dat doet ga je zelf ook dood. Maar, ik geloof dat niet. Een neef van me ging altijd elke nacht een begrafenisroute fietsen. Hij wilde weten of er geesten bestonden en hij wilde met hen praten. Mijn moeder zegt altijd: ‘Je moet niet bang zijn voor geesten, maar juist voor mensen die nog leven. Die kunnen je pijn doen, geesten niet, die kunnen je geen pijn doen.
Toch zijn er bij ons op de Filipijnen veel verhalen over monsters, reuzen en dwergen: schepselen die er zijn, maar die we niet altijd zien. Die verhalen kunnen je bang maken. Tsjanak bijvoorbeeld is een babymonster, een schattige baby die kan veranderen in een monster en je kan doden. In sommige streken op de Filipijnen zijn bomen die er uit zien als half mens, half paard. Ze noemen die bomen tikbalang. Ze zeggen dat daar ook een monster in leeft. Dat monster kan je vermoorden of bang maken. Er wordt ook gezegd dat er wezens rondlopen met tabak in hun mond. Ze zijn 2x zo groot als een normaal mens en ze eten je op. Ze doen niets als je uit hun buurt blijft. Misschien worden dit soort verhalen verteld om kinderen bang te maken. Ik weet het niet. Mijn tante vertelde dat ze een grote hond zag met gloeiende ogen die op een hek sprong met een mannetje achter op haar rug. Dat brengt ongeluk. Ze stond op het balkon toen ze dat zag en opeens zag ze de honden niet meer. Ze zeggen dat die hond kleine kinderen wil meenemen. Mensen vertellen ook verhalen over dwergen. De goede dwergen zorgen dat je wensen worden vervuld en de slechte dwergen brengen ongeluk. Ik was een keer thuis met mijn broer en zus en opeens hoorde ik in de tuin roepen: Angelo. Het waren de dwergen die me riepen. Buiten was er niemand, het was stil. Mijn broer en zus hoorden het ook. Ik was bang.

Levenden op aarde kunnen nog contact maken met geesten. Mijn vriendin heeft zo’n bordspel gedaan met kopjes, waarbij je met geesten in contact kunt komen. Je moet zo’n spel afmaken anders brengt dat ongeluk. De geest kan je dan vertellen wat er is gebeurd. Soms kan je hem dan helpen. In huizen wonen soms nog geesten. Je kunt ze niet zien, maar je voelt wel hun aanwezigheid. Je vraagt je dan af wat er met hen is. Misschien hebben ze hulp nodig. Je kunt dat via zo’n bordspel doen of in een ritueel gebed. Dan mag je vragen stellen. Mijn vriendin deed dat spel in de klas, maar ze maakten het niet af. Ze vertelde dat de deur van de klas niet meer openging en dat een klasgenoot opeens moest huilen en niet wist waarom ze moest huilen.

Als ik zou terugkomen op aarde zou ik vertellen wat er in de hemel is en of God wel of niet bestaat. Ik geloof wel in reïncarnatie. Ik droom vaak over vorige levens, het zijn vaak dromen die telkens terugkomen. Ik heb vaak een déjà-vu gevoel. Als ik zou terugkomen op aarde zou ik als een beter mens willen terugkomen. Soms droom ik dat ik een vogel word, zodat ik altijd kan vliegen.

Denk je wel eens aan de dood?


Soms wel, soms niet. Ik vind het belangrijk wat er nu gebeurt. Nu wil ik iets goeds doen, later krijg ik je er iets voor terug. Als ik aan de dood denk, hoop ik niet dat dat pijnlijk zal zijn. Ik bid dan en zeg: ‘Oh, God, als het mijn tijd is, neem me dan als ik slaap.’ Ik ben wel bang voor de dood. Het kan zomaar gebeuren. Je weet niet wat er echt gebeurt. Misschien had je nog zoveel plannen en gaat dat niet door.

Heb je nog vragen over de dood?

Ik zou graag willen vragen of weten of het echt waar is wat ze zeggen dat de geest met het licht naar boven wordt gebracht of dat er een klein duiveltje is dat je naar de hel brengt met veel pijn.


Door: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
anoniem

Meld misbruik!
Hi Angelo, wat een mooi interview. Ik vind het altijd leuk om zulke verhalen te lezen. Omdat iedereen anders denkt over de dood, maar heel veel mensen er wel in geloven dat er iets na de dood gebeurd, alleen niemand weet precies wat. Ik ga zelf naar de Filipijnen voor twee weken in Februari. Ik ga daar vrijwilligerswerk doen, en ik kan niet wachten! Is iedereen katholiek in de Filipijnen? Ik vraag me af of Nederland jou gedachten over de dood heeft veranderd. Heb je de geesten die je in de Filipijnen nog in Nederland gezien? Liefs,

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten