Halfwees.

29/12/2008 - 29/12/2015

Lieve mama,

Al zeven jaar probeer ik mijn draai te vinden in een leven waar jij geen deel meer van uit maakt. De stilte heeft de leegte gevuld en andersom vulde de leegte ook de stilte. Er is geen geluid of aanwezigheid meer dat jou vertegenwoordigt.

De afgelopen jaren waren jaren van vallen en opstaan. Telkens opnieuw leren lopen, opnieuw leren voelen, soms zelfs opnieuw leren leven. Er waren ontelbaar veel momenten van wanhoop, van razernij, momenten waarop ik niet wist hoe ik zonder jou verder moest en waarop ik het licht niet meer zag. Want zonder jou zijn, betekent incompleet zijn en geamputeerd zijn.

Ik ben al zeven jaar iets wat ik nog lang niet had moeten worden. En dus is het al die jaren elke dag weer afscheid. Honderden keren afscheid van momenten die we samen hadden moeten delen. Honderden keren een verlammende hartpijn om grenzeloze verlangens en onuitgekomen dromen. En nog honderden keren, oneindeloos vaak, iets zijn wat ik niet wil zijn: halfwees.

Mama, soms wordt mij gevraagd wat ik het allerliefst zou willen..

Mijn grootste wens is niet dat ik jou nog één keer kan zien. Wat ik het liefst zou willen, is dat ik al jouw lijden ongedaan zou kunnen maken. Ik zou willen dat ik de pijn en benauwdheid uit je lichaam kon pakken en het dan verbannen naar een plek waar het ons nooit meer kon bereiken. Want jou moeten missen is zwaar, maar te moeten leven met de herinnering aan wat die ziekte bij jou aanrichtte, is ondraaglijk.

Je hebt altijd gezegd dat we niet te lang om jou moesten blijven rouwen. Het spijt me, ik heb je wens niet waar kunnen maken. Rouwen is onderdeel van mijn wezen geworden, iets dat ik onbewust doe, net als ademhalen. Dus in feite ben je mijn levenskracht, zonder adem kan ik niet leven en dus kan ik ook niet leven zonder te rouwen om jou.

En je had me toch beloofd dat je nooit echt helemaal weg zou zijn?

Ik hou oneindig veel van jou.

Liefs, je dochter.

Door: shrn

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Erg mooi verwoord, je pijn en gemis. Moeilijk hè, om daarnaast ook je leven door te laten gaan. Hoop dat ja af en toe kunt voelen hoe dichtbij ze nog is of misschien heb je dat wel eens in een droom, die je altijd bijblijft. Dank dat je het hier hebt willen delen!
Ja, de pijn die iemand had weg kunnen nemen... snap dat zo. Dat beeld blijft zo bij en maakt je zo machteloos en daarnaast is het zo zinloos...En zo erg iemand van wie je zoveel houdt zo te zien lijden terwijl er geen weg terug meer is.
anoniem

Meld misbruik!
Tranen...geen woorden om om aan te geven hoe dit me raakt. Liefs, sterkte, alles wat je nodig hebt!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten