Het kerstverhaal over de geboorte van Jezus

In de Nachtmis werd het verhaal verteld over de geboorte van Jezus. Er was voor Maria en Jozef geen plaats in de herberg. Net zoals er nu geen plaats is voor de vluchtelingen.

De katholieke kerk waar ik met Kerst naar toe ging, zat stampvol. Het is de kerk waar ik gedoopt ben en zelden meer kom. Toch houd ik van de tradities zoals nu weer met de Nachtmis. Houd ik van de liederen die worden gezongen, waarvan de teksten soms niet meer te volgen zijn. Maar, ook oud Nederlandse teksten en teksten in het Latijn kunnen mooi zijn en stimuleren tot het leren van Latijn. Wie weet nu nog wat Agnus Dei betekent? Ik vroeg het mijn dochter die Latijn heeft gehad. Deu wist ze wel. Dat was God. Dat wist ik ook. Maar Agnus? Nu weten we het wel: Lam van God. Je leert dus ook nog wat. Voorin de kerk stond de prachtige kerststal en hoog boven in de kerk was het koor. Terwijl we de oude liedjes zongen onder begeleiding van het koor, kwamen de pastoors al zwaaiend met het wierrookvat, en de misdienaars het middenpad oplopen naar het altaar. Beelden van vroeger komen weer naar boven. De geur van de wierook. Toen kende ik de namen nog van alle gewaden en ging ik nog biechten bij de pastoor. Zijn naam weet ik nog en ook dat ik vaak hetzelfde biechtte. Maar... toch... Je zonden waren vergeven en je kon telkens weer opnieuw beginnen. Dat was een opluchting. Ik neem me voor weer meer naar de kerk te gaan. Het is een plek om zomaar even naar binnen te lopen en met je gedachten naar binnen te gaan, weg van alle drukte van buiten. Vroeger waren er nog kapelletjes waar je naar binnen kon gaan. Vaak vlak bij het station. Als je dan je bus had gemist kon je altijd nog een kaars opsteken in het kapelletje. Maar, de kapelletjes zijn verdwenen. De kerk is door de week gesloten en wat rest is het oeroude kerstverhaal in de Nachtmis

In het dorpje Nazareth in Galilea woont het meisje Maria. Jozef de timmerman is haar vriend. Ze wonen nog niet samen. Graag willen ze met elkaar trouwen.
Op een dag verschijnt de engel Gabriël aan Maria. Gabriël zegt: 'Maria, je zult een zoon krijgen. Hij zal Jezus heten. Het wordt een bijzonder kind. De zoon van God. Een kind van vrede.'
'Maar dat kan toch helemaal niet' zegt Maria verbaasd. 'Ik ben nog niet getrouwd, dus hoe kan ik dan een kind krijgen?'
'Wacht maar af', zegt Gabriël.
En Maria is inderdaad zwanger. Ze vertelt aan Jozef dat ze een kind krijgt. Jozef schrikt. Toch wil Jozef nog steeds met haar trouwen. Hij hoort bij Maria en het kind.

De buik van Maria wordt steeds dikker. Op een dag komt er een soldaat van de Romeinse keizer naar Nazareth. De soldaat heeft belangrijk nieuws. Alle mensen moeten zich in laten schrijven in hun geboortestad. Ook Maria en Jozef moeten op reis naar Bethlehem. Gelukkig mogen Maria en Jozef de ezel van Joachim lenen. Nu hoeft Maria niet de hele reis te lopen. Voor Maria is de reis zwaar. Ze is in verwachting en de baby kan elk moment komen.

Als Maria en Jozef eindelijk in Bethlehem aankomen is Maria erg moe. Ze gaan op zoek naar een slaapplaats. Jozef klopt aan op de deur van een herberg. De baas zegt: 'Ik heb geen plaats meer voor jullie. Er zijn vandaag zoveel mensen gekomen. Ik heb alleen nog een plekje vrij in de stal. Het is er warm en er is genoeg stro om te slapen.'
Jozef en Maria zijn blij met de warme slaapplek in de stal. Nu kunnen ze eindelijk uitrusten van de lange reis. Midden in de nacht wordt Jezus geboren. Het kind waarvan de engel Gabriël heeft gesproken. Maria wikkelt Jezus in doeken en legt hem in de voerbak gevuld met stro.

In de buurt van de stal houden herders de wacht bij hun schapen. Ze hebben vuurtjes gemaakt om het warm te krijgen. Opeens is er fel licht te zien in de hemel boven de herders. Het is een engel. 'Wees niet bang, zegt de engel. Ik heb goed nieuws voor jullie. Er is een heel bijzonder kind geboren in een stal in Bethlehem. Een kind van vrede.' Plotseling verschijnen er nog veel meer engelen. Ze zingen over het pasgeboren kind. Het mooie lied van de engelen klinkt over de velden met de herder en de schapen: 'Ere zij God en vrede op aarde.' Als de engelen weer weg zijn gaan de herders op weg naar de stal. Daar vinden ze Jozef en Maria en de pasgeboren Jezus. Jezus ligt lekker te slapen in het warme stro in de voerbak.

De herders knielen voor Jezus neer. Ze vertellen Maria en Jozef over de engelen. Iedereen die het hoort wordt er helemaal stil en blij van. Dit is een heel bijzonder kind.
Een kind van vrede.


Zalig/Gezegend Kerstfeest en een gelukkig Nieuwjaar! Vrede zij met U.Door: anoniem

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wil je de eerste zijn die reageert op dit item ? Klik op Reageer!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten