De Witte Ruimte - Michaël Boele van Hensbroek

De schrijver is kinderarts en woonde met zijn gezin enkele jaren in Afrika. Hij zag daar hoe de dood onderdeel uitmaakt van het leven en het voor kinderen daardoor meer bespreekbaar is. Boek voor kinderen vanaf 9 jaar.

In 'De Witte Ruimte'. ontdekt een jong meisje dat er na de dood ook voldoende te beleven en te kiezen valt.

De veertienjarige Janneke merkt aan het begin van het verhaal dat ze is gestorven en in de Witte Ruimte terecht is gekomen. Ze blijkt te kunnen kiezen hoe ze na haar dood verder wil gaan. Ze mag verschillende mogelijkheden (reïncarnatie, sterrenvlucht, hel, hemel) uitproberen, voor ze een definitieve beslissing neemt. In de witte ruimte, de plek waar ze na ieder uitprobeersel terugkomt, ontmoet ze nieuwe vrienden met wie ze spannende avonturen beleeft.

De schrijver vertelde altijd veel verhalen aan zijn kinderen. ‘Pas na jaren kwam ik ertoe om ze op te schrijven en dat viel best tegen. Vertellen is veel gemakkelijker dan schijven. Je kunt met mimiek en stem veel duidelijk maken. Op papier moet het allemaal in de tekst zitten.’ Zijn kinderen dachten mee en corrigeerden het manuscript.

Ook liet hij het boek lezen aan een aantal leerlingen op de basisschool. ‘Ze vonden het allemaal een bijzonder verhaal. Sommigen zeiden dat ze de dood nu minder eng vonden. Kinderen gaan in de regel meer ontspannen om met de dood dan volwassenen, die in onze cultuur de neiging hebben het kind daar zoveel mogelijk van weg te houden. Bij ernstig zieke kinderen zie ik soms dat ze het eerder weten en er eerder vrede mee hebben dan hun ouders. Ik denk dat dit te maken heeft met hun rijke fantasie.’

De mens heeft volgens de schrijver een sterke behoefte om te geloven dat de dood niet het definitieve einde is. In vrijwel alle culturen of religies bestaan er ideeën over wat er na de dood komt. In De Witte Ruimte komen ze allemaal voorbij. De hel bijvoorbeeld, vertoont overeenkomsten met de hel van Dante, zij het met een flink fantasiesausje.

Hij heeft vooral een spannend verhaal willen afleveren. Dat zijn boek ook een positieve bijdrage kan leveren aan het bespreekbaar maken van de dood en angst kan verminderen, vindt hij een plezierig bij-effect.

Uitgever: Schrijverspunt
ISBN/EAN:9789462661387
Pagina's: 262
Paperback: € 19,95

Van elk verkocht boek gaat € 1,50 naar de stichting Steun Emma Kinderziekenhuis.


Door: Felice

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Lijkt me een boeiend boek. Mooie titel. Doet me ook denken aan Kun je Internetten in de hemel? van Ineke Wienese

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten