Afscheid van school

Straks loop ik weer door straten en zie tassen aan vlaggestokken hangen. Het is weer de tijd van wachten op de uitslag, de tijd van afscheid nemen van de middelbare school.
Voor mij was dat een tijd van vreugde en een beetje verdriet. En voor jou?

k stond er niet echt goed voor. Had veel zesjes. Ik was een jonge leerling en zat in een klas met oudere meisjes, die al vriendjes hadden en daar met elkaar over praten. Ik voelde me er buiten staan. Had wel een paar vriendinnen, maar hoorde niet bij het populaire groepje.
Nu zou me dat niets meer kunnen schelen, maar toen voelde ik me niet echt blij.

Ik wilde dus van school af, wilde mijn examen halen, maar werkte er niet echt hard voor. Pas een week voor mijn examen begon ik dag en nacht te leren. Ik zette de wekker en stond om zes uur op. De dag van mijn schriftelijk examen, bracht mijn moeder me in haar auto naar school, zodat ik nog wat kon doornemen.

Het schriftelijk: de gymzaal, de stilte, het gezucht en gekreun. Het mondeling... oh... al die boeken die ik moest lezen in het Frans, Duits en Engels. Al die uittreksels die ik weer had doorgelezen. Maar, ik haalde het. Met allemaal zesjes en ik was blij en opgelucht. Ik had het wel gehad op die school. Een nieuwe fase brak aan.

Van een opleiding daarna weet ik nog dat ik het haalde, maar eigenlijk niet blij was. Ik had veel vrienden op school en twee daarvan zakten.
Ik las ergens: het opgeven van de verlangde vreugde, geeft altijd smart. Zo voelde dat toen een beetje.

Als ik terugdenk aan mijn rijexamen.... wat een ramp... echt waar.
Daar ben ik wel vaak voor gezakt. Ik heb nooit durven vertellen hoeveel x
Maar, ik heb doorgezet en het uiteindelijk gehaald.

Wat dit met troost voor tranen te maken heeft?

Veel... omdat ik verliezen in mijn leven had meegemaakt, was winnen voor mij belangrijk geworden en zag ik zakken of iets niet halen als een verlies. Ik wilde ook mijn moeder niet teleurstellen en ik wilde dat mijn vader trots op me zou zijn.

Herken je dat?

Door: anoniem

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wil je de eerste zijn die reageert op dit item ? Klik op Reageer!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten