Een achtbaan aan emoties.

Ik weet nog dat toen mijn moeder ongeneeslijk ziek was, mij steeds verteld werd dat de pijn van het verlies zou slijten. Inmiddels ben ik bijna 6,5 jaar verder en heb ik hier een eigen visie op.

Als je dierbare net overleden is, voelt het alsof er geen zon meer schijnt. Alsof je met je hoofd onder een deken ligt en maar net genoeg lucht krijgt om het bewustzijn niet te verliezen. Er zijn momenten dat de wanhoop zó dichtbij komt, dat je van gekkigheid niet weet wat je moet doen.

Momenten dat je je zo boos voelt dat je het liefst de hele wereld op z'n kop wil slaan. Of dat je je zo verslagen voelt dat er maar één vraag door je hoofd spookt: "Wat heeft het nog voor zin?" Soms voel je je schuldig en kun je heel de dag wel huilen, soms huil je een dag niet en voel je je juist dáár weer schuldig over.

Tot er opeens een dag komt en je je realiseert dat je vijf minuten níet aan hem of haar gedacht hebt. En daarmee ook het besef dat de wereld helemaal niet vergaat als je niet continu bezig bent met degene die er niet meer is. Misschien is er dan toch weer dat schuldgevoel, had je jezelf beloofd voor altijd aan je dierbare te denken. Maar dat er ook weer plaats is voor andere gedachtes, betekent niet dat je iemand aan het vergeten bent.

Dood en leven, de één kan niet zonder de ander bestaan. En pijn slijt niet, maar pijn verandert van vorm. De scherpe randjes gaan er wel vanaf, zoals mensen vaak zeggen. Er komt een moment dat het overlijden van een dierbare niet meer als een obsessie je leven beheerst, maar een onderdeel van je bestaan wordt.

Afscheid nemen houdt niet op bij het begraven van een lichaam. In mijn geval betekent dat, wanneer ik zou trouwen, ik opnieuw afscheid van mijn moeder neem omdat zij er niet bij is. Dat als ik een kind krijg, ik opnieuw afscheid neem omdat ik dit niet met mijn moeder kan delen. Dat is verdrietig maar het geeft niet, want dat zij niet meer hier is wil nog niet zeggen dat de herinneringen niet meer verder leven in mijn hart en ziel.

Het gemis om iemand die je lief had, verweeft zich in je leven tot het een vanzelfsprekendheid is dat diegene weg is, waarbij de leegte wel zal blijven maar niet meer allesoverheersend voelt. Waar het in het begin nog voelt alsof er temidden van De Dood jouw leven afspeelt, wordt het weer Jouw Leven waar de dood een kijkje nam. Dat kost heel veel moeite en de spreekwoordelijke bloed, zweet en tranen, maar het maakt je wel een mens. En elk mens heeft het recht om de zon te mogen voelen.

Door: shrn

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
anoniem

Meld misbruik!
zo heb ik het ook gevoeld. Mooi.
didoblonk

Meld misbruik!
Heel mooi verwoord hoe het voelt!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten