Een bijzondere dame

Herinneringen aan dingen die voorbij gaan.

Ik zat op de middelbare school en kreeg Franse les van een leuke lerares. Ze was klein en rond en had een knotje in haar blonde haren. Ze was vrolijk en lief. Ze had het soms zwaar op school omdat ze niet altijd even respectvol werd bejegend door de pubers in de klas.
Ik had vlak voor mijn 1e leerjaar een Franse jongen leren kennen die jaarlijks bij kennissen op vakantie kwam. Dus ik had de uitdaging om mijn best te doen zodat ik volgend jaar in elk geval met hem kon communiceren.
Mijn lerares zag mijn gedrevenheid en spoorde me aan om flink mijn best te doen.
En ik stelde dat op prijs.
Er ontwikkelde zich een warm contact tussen ons, wat zich in de jaren tot mijn examen ontwikkelde.
Na mijn examen ging ik een opleiding volgen en dat bleek vlak bij haar in de buurt. Ik weet niet meer hoe het zo kwam, maar ik werd uitgenodigd om een keer bij haar op de thee te komen.
Aldus geschiedde. En het theemoment werd een gewoonte.
Regelmatig kwam ik langs na schooltijd en bracht dan zelfgebakken cake mee of zo, uit de kookles. En ze was er blij mee. Altijd werd het met liefde ontvangen. Ik was steeds weer verbaasd over haar blijheid met mijn baksels die ook vaak mislukten. Ze was lief.

Ze had een man. Hij was ook lief en op een prettige manier verstrooid.
Telkens weer moesten we bijkletsen; ik heb altijd het gevoel gehad dat hij steeds niet precies wist wie ik was. Maar ook hij was hartverwarmend in zijn gastvrijheid.
Deze mensen leefden samen in harmonie. Ik vond het een lief stel.
Wat me is bijgebleven is hun liefde voor elkaar, en dan denk ik altijd aan de volgende anekdote:
Meneer komt binnen en zijn vrouw gaat voor hem een kopje thee maken. Ondertussen zegt hij, net als altijd: ”wat is ze lief hé? Ik ben zo blij met haar!”
En dan vertelt hij dat hij laatst stiekem achter haar aan naar de school is gereden. Het was mistig en hij was bang dat haar iets zou overkomen. Zodra zijn vrouw binnenkomt, stoppen we met het onderonsje, maar ik ben vertederd.
Dan gaat hij, na de thee, even naar boven. En dan zegt zij: “wat is hij lief hé? Ik zou niet weten wat ik zonder hem moet!”
En dan vertelt zij dat hij laatst stiekem achter haar aan is gereden omdat het zo mistig was. En dat ze net heeft gedaan of ze het niet wist.
Houden van in al zijn eenvoud. Hier valt niets aan toe te voegen.

Na een paar jaar verwaterd ons contact. Druk als ik ben met werk en ik word moeder.

Als ik op een dag bij haar in de buurt ben besluit ik te gaan kijken of ze er nog wonen. Ik scharrel wat rond bij hun hekje en weet niet of ik zomaar het pad op kan lopen.
Als ik toch besluit aan te bellen komt ze net met haar man naar buiten. Ze herkent me meteen en begroet me enthousiast. Ik verteld dat ik zojuist stond te aarzelen. Ze lachte met pretoogjes en zei: “je dacht zeker dat ik dood was!” Natuurlijk wist haar man even niet meer wie ik was, maar hij nodigde me uit om snel langs te komen. Dat wilde ik graag. Ik wilde laten zien dat ik volwassen was en hen voorstellen aan mijn kinderen.

Je neemt het je voor en het komt er niet van.

Dan is het het jaar van de reünie van de middelbare school. Ik heb voorpret en kijk op de website voor wat info. En ik klik ook even de pagina “in memoriam” aan.
Schrik. Stilte. Ik zie haar foto.
Ze is overleden.
Ik ben verbijsterd en ons laatste moment schiet weer door mijn kop. Hoe ik beloofde om echt snel langs te komen.
Tranen. Om deze mooie vrouw.

In de dagen die volgen schrijf ik een brief aan haar man. Om hem mijn medeleven te betuigen en te vertellen hoe mooi ik haar vond als mens. Ik huil terwijl de ik woorden op papier zet.
En als reactie belt hij me op om me te bedanken voor deze prachtige brief. Hij vraagt wie ik eigenlijk ben en ik voel geen herkenning als ik vertel dat ik vaak op de thee kwam. En als de vrouw bij het hek weet hij mij zich ook niet meer te herinneren.
Hij nodigt me uit om langs te komen.

Ik stap dit keer zonder aarzelen door het hekje heen het pad op. En word overvallen door herinneringen. Het grind knerpt onder mijn voeten. Ik bel aan en hij doet open. Ook nu geen blijk van herkenning. Wat is dat toch met deze man. Hij gaat me voor naar de huiskamer. Alles is hetzelfde. Maar de sfeer is weg. Een man in een leeg huis. Hij gaat zitten op de plek waar zich een kuil heeft gevormd in de bank. Hij vraagt of ik koffie wil. En of ik het dan zelf wil maken.
Ik schuif de keuken in en schamp met mijn billen een kastje; inmiddels heb ik rondingen ontwikkeld die niet voor die van haar onderdoen. Ik voel hoe ze hier moest manoeuvreren in dat kleine keukentje en ik mis haar.
Als ik weer binnen kom zie ik de eenzaamheid van haar man. Hij vertelt me dat het leven voor hem niet meer hoeft. Hij mist zijn vrouw en wil bij haar zijn. Ik probeer te vragen waar ze aan is overleden en hoe haar ziekte is verlopen. Maar hij vertelt niet zoveel.
En ineens, als ik naar het doorgeefluikje in de keuken kijk komen de herinneringen terug en begin ik onbedaarlijk te huilen. Ik kan het niet helpen. Ik wil dit niet. Ik wil er zijn voor deze man. Maar ik huil met lange uithalen. En hij laat het gebeuren, niet bij machte om er iets mee te doen. Voor hem vertolk ik het gevoel waar hij dagelijks in leeft.
Na een uurtje vertrek ik weer. Ik ben even heel dicht bij haar geweest. Maar ik ben niks wijzer. Geen idee wat ik met mijn gevoel moet. Zelfs nu ik dit schrijf, jaren later, voel ik verdriet.
Het is gek hoe iemand zo belangrijk voor je kan zijn terwijl je hem of haar nooit meer ziet.
Het is een fijn gevoel wat niet over gaat. Maar het laat een grote leegte achter wanneer je geen afscheid hebt kunnen nemen.
Inmiddels heb ik het wel een plekje gegeven. En ik vertel vaak aan mensen het verhaal van de autorit op die mistige morgen….

Door: Roos

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wat een prachtig verhaal. Zo met liefde geschreven. Zijn van die mensen in je leven die je noot meer vergeet.
ja, mooi verhaal. Leuk weer om te lezen. Zo positief. Dank je wel!
anoniem

Meld misbruik!
In een adem uitgelezen. Wat een mooi verhaal en wat een mooie herinneringen aan een heel bijzondere vrouw

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten