Ze is nog zo klein

Hoe oud moet je zijn om het begrip Dood te begrijpen? En hoe leg je aan een kind van twee uit wat de dood is? Ik vond het lastig. Maar ik ontdekte dat gewoon je gevoel volgen een oplossing kan zijn.

Ze is klein. Nog net geen drie jaar als haar broertje onverwachts overlijdt. Het zusje van mijn oppaskind; mij net zo lief als haar broertje.
Ons contact is zowel intens als vanzelfsprekend en al snel geeft ze aan dat ze bij mij wil slapen.
En ik ben blij met deze vraag. Want het geeft haar de mogelijkheid om te ontsnappen aan de heftige emoties thuis. En haar ouders kunnen zich richten op hun verdriet zonder zich zorgen te maken om hun kleine meisje.
De eerste avond dat ze bij me slaapt. Samen zingen we het liedje “Visje visje in het water” en dat wordt ons ritueel voor die week. Die eerste nacht heb ik een foto van haar gemaakt; Haar eerste nacht zonder haar broertje; ik kon het niet vatten en wilde iets vastleggen. Ik kijk nog een poosje naar haar. Ze slaapt haar slaap in vol vertrouwen. Mijn tranen vallen op haar kussen. Hoe kan ik haar helpen zoiets groots als de dood te bevatten?
Het enige wat ik kan doen is er voor haar zijn, zo besluit ik.
Samen met haar oom, waar ik een innige band mee heb, trekken we ons terug in onze eigen wereld. Elke dag gaan we even kijken bij haar broertje en zo heeft ze de kans om even thuis te zijn bij papa en mama.
We proberen de dagen in te vullen. Naast het bezoekje aan thuis gaan we ook vaak even wandelen en naar de speeltuin. Het voelt zo vreemd om iets leuks te doen in die dagen. En ondanks dat we leuke dingen doen staat haar gezichtje ook zorgelijk. Als ik foto’s terug zie van die dagen hebben we allemaal een typische uitstraling. Een glimlach om de mond maar verdriet in de ogen.
Ze speelt met haar speelgoed; ze is kind aan huis bij mij en heeft haar eigen domein.
En ze ontwikkelt een spel waarbij ze steeds haar popje verstopt en dan komt vragen waar het is. Eén van ons moet zoeken. We vinden het popje altijd. Ik vind het lastig; steeds maar weer dat zoeken.
Maar dan realiseer ik me dat het een manier van verwerken is. Thuis ligt haar broertjes lichaam op een bedje. Maar toch is hij weg.
Waar is hij dan naartoe?
Ik kan niet anders dan steeds maar weer het verloren popje terug vinden. En ’s avonds met haar kijken naar de sterren. Daar, zie je die mooie ster? Dat zal hem zijn, je broertje, laten we samen zwaaien!
Maar ze is twee.
Ze weet niet van sterren
Ze weet niet van sterven
Ze weet alleen van het verdriet wat ze voelt omdat er iets is gebeurd en gaat gebeuren. Maar wát dan?
We kopen mooie kleren voor de begrafenis. En ik merk dat ook dat abstract is.
We zijn in de speeltuin tegenover mijn huis. Ze speelt in het zand en maakt een taartje voor me. En een taartje voor haar oom. En één voor mama, voor papa, voor haar broertje.
In een opwelling loop ik naar binnen en haal een lucifersdoosje met een lucifer er in.
En zo zit ik met haar in de zandbak. Ik vertel haar van de auto waar haar broertje in zal gaan. Ik vertel haar over de begraafplaats. En samen begraven we het luciferdoosje met het luciferstokje er in.
Mijn verhaal lijkt haar lucht te geven. Ze wil ineens haar nieuwe kleren passen en aanhouden.

Op de dag van de uitvaart komt ze rennend het huis binnen waar zich al een groepje mensen heeft verzameld met de bekende bedompte sfeer van vlak voor een uitvaart. Haar oma vraagt zich hardop af of ze wel snapt wat er gaat gebeuren. Ik vertel dat ik in de zandbak de begrafenis heb nagedaan. Oma is verontwaardigd dat ik haar kleindochter blootstel aan zoiets vreselijks. Ik snap haar wel. Maar van binnen weet ik dat het goed is.
Haar mama heeft kleertjes voor haar klaargelegd. Maar ze wil ze niet dragen en protesteert heftig. Want ze houdt vast aan het bekende waar we deze week over hebben gesproken. Al het andere maakt haar onzeker.

Van de uitvaart weet ik niet zoveel meer. Ik heb haar bekeken en gezien dat het goed met haar ging maar door mijn verdriet ben ik de kleine dingen vergeten.
Maar wanneer alle mensen weg lopen van het grafje waar de kist in ligt kniel ik met haar samen om nog even te kijken. Ik vraag of ze nog iets wil zeggen tegen haar broertje. Dat wil ze wel.
En ze zingt:
Visje visje in het water…..
Daarna zie ik door mijn tranen heen hoe ze naar haar ouders rent. Voor haar is het goed zo.
Voor mij ook.Door: Roos

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wat mooi beschreven! Heeft me geraakt! Dank je wel!
Wauh, wat een verhaal. Goed dat je hierover schrijft. Heb zelf al eens gekeken bij Kids, omdat ik ook vragen had hoe ik het kon uitleggen naar kleine kinderen. Thanks
anoniem

Meld misbruik!
Heb een broertje van 4 die telkens vraagt waar zijn vader nu is. Hij is in Marokko overleden. We kunnen het hem niet uitleggen. Dit vind ik wel een mooie manier.
anoniem

Meld misbruik!
Tranen... van herkenning.

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten