Joyriden

Ik ben volwassen.
Maar het kind in mij vraagt zich vaak verwonderd af wie die vrouw-met-kraaiepoten is die terug staart vanuit de spiegel.
Die vrouw kijkt nét zo verbaasd.
Geest en lichaam gaan vaak niet samen waar het gaat om jaren....

Het is zover. Ik ben bijna 50. Mijn beste vriendin ook, ruim een week eerder mag zij zich scharen onder de vijftigers. Een twijfelachtige eer.
Ons jaarlijks ritueel is het plagen van elkaar gedurende de tijd dat we verschillen in leeftijd. Ik noem haar een ouwe tor en zij verwijt mij dat ik gebrek aan levenservaring heb.
Dit ritueel houden we al 33 jaar vol.
Omdat we houden van rituelen.
We zijn altijd al wel gek geweest en vragen ons regelmatig af of het ooit nog goed komt. Wanneer kom je in de fase dat je gedrag naadloos aansluit bij je leeftijd? En hoe ziet dat gedrag er dan uit?
Geen idee.
Een voorbeeld van onze maffe momenten is het maken van ritjes in de auto, onder de noemer “Joyriden”. Laat me uitleggen.
Een jaar of 25, 30, geleden is dit ontstaan. We reden dan laat op de avond als het donker was naar het huis van iemand die we leuk vonden, om welke reden dan ook. En dan parkeerden we in de buurt met Een Missie. Dat kon van alles zijn. We probeerden bijvoorbeeld ongezien via de achtertuin een blik naar binnen te werpen en kregen de slappe lach bij het idee dat we betrapt werden.
Of we schoven een briefje met een maffe tekst onder de ruitenwisser van de auto die voor de deur stond. En dan proberen om niet betrapt te worden. Op het briefje stond dan een gekke tekst die altijd wel naar ons verwees, maar dan moest je eerst wel puzzelen en nadenken.
Of we reden bij iemand langs die dan al in bed lag met zijn raam open. En dan twee keer door de straat met keihard een plaat aan die op dat moment van toepassing was.
We hebben bij iemand een gepimpt beeldje in de tuin gezet omdat dat verwees naar een opmerking die alleen bij ons vandaan kon komen.
Kortom, het waren altijd liefdevolle gebaren met een humoristisch randje. En de grootste lol hadden we zelf. In die auto met de slappe lach. Sigaretten tegen de spanning en snoepgoed voor de suikers. En met alcoholvrij bier erbij, want we bleven wél verstandig. Thuis haalden we de schade dan wel in met ‘gewoon’ bier.
We hebben ons zo vaak afgevraagd of dit ooit zou stoppen…. En wanneer ís dan het moment dat we gaan stoppen….
Ooit is de fantasie ontstaan dat we dit altijd zouden blijven doen. Desnoods met rollator zouden we ons door de kinderen laten brengen naar de door ons opgegeven locatie om in veel te langzaam tempo voorbij het betreffende adres te lopen. We zagen het voor ons. En hoe oud zouden onze ‘slachtoffers’ dan wel zijn….

Inmiddels weten we beter. Want één van onze geliefde doelen is een paar jaar geleden overleden. En een ander gaat emigreren. Tijd voor actie.
En zo ontstond het idee om dit jaar nog één keer De Rit te maken. Puur voor onszelf ter afsluiting. Nog één keer door die straat met die plaat. Hopen dat hij het hoort vanuit het hiernamaals. En hij die gaat emigreren, krijgt een oorkonde aan zijn huis omdat hij zo’n geliefd slachtoffer was.
En wij gaan nog één keer deze lol beleven.
Ik ga alvast snoep en bier kopen.
Roken doen we ook al niet meer….


Door: Roos

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
didoblonk

Meld misbruik!
aan een stuk door met een grote lach op mijn gezicht gelezen
Leuk!
Lachen... in een adem uitgelezen. Door die straat met die plaat..

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten