“Mijn vader ken ik niet”

Een column van redactielid Kaylee over de scheiding van haar ouders

Ouders zijn hetgeen waar je tegen opkijkt wanneer je klein bent. Het zijn je idolen of helden. In elk geval dat zag ik vroeger altijd voorbij komen in vriendenboekjes. Ik heb mijn ouders nooit gezien als mijn idolen of helden. Dit komt ook wel doordat ik mijn vader al bijna vijftien jaar niet hebt gezien. En waardoor vraag je dan af? Het is allemaal de schuld van de scheiding van mijn ouders.

Ik was waarschijnlijk twee of drie toen ze besloten te gaan scheiden. Ik kan mij er ook niet veel van herinneren, wat op zich normaal is voor die leeftijd. De scheiding heeft heel veel haken en ogen gehad, heb ik gehoord. Daarna heb ik vanaf mijn 3e jaar altijd bij mijn moeder gewoond. Ondanks de 'vechtscheiding' was er geregeld dat ik mijn vader kon zien. Zelf weet ik daar helaas niets van meer. Echter veranderde dat toen mijn moeder een nieuwe man ontmoette. De voogdijregeling werd aangepast, omdat het zo zeer niet meer zou lukken om mijn vader te zien. Sindsdien heb ik mijn vader niet meer gezien.

Vroeger als ik stout was, zei mijn moeder weleens dat ik naar mijn vader kon vertrekken. Ik zag het leven bij mijn vader als iets uit hel. Hetgeen wat ik dus altijd wilde voorkomen. Waarom heb ik nooit echt begrepen. Het zal er misschien ook te maken mee hebben gehad dat er nooit echt gepraat werd over mijn vader. En als we wel spraken over mijn vader, was het over mijn stiefvader, die ondertussen getrouwd was met mijn moeder en waar ik dan papa tegen moest zeggen. Ik vond dat vreselijk. Hij was namelijk niet mijn echte papa. Het voelde ook niet vertrouwd. De hele relatie tussen hem en mij is altijd stroef verlopen. Hoe graag hij mijn vader wilde zijn, hij was het gewoon niet en zou het nooit worden.

Toen ik een jaar of vijftien was en het internet meer opkwam ben ik opzoek gaan naar hem. Ik dacht vroeger onder andere dat hij misschien overleden was en wilde bewijs voor dat. Daarnaast was ik toen een eigenwijze en opstandige puber en waardoor ik alleen maar meer nieuwsgierig werd of de trekjes/eigenschappen die ik vertoonde van hem waren. Ik heb toen op Hyves mijn achternaam ingevoerd en tadaaa! Ik vond mijn vader's account en daarnaast kwam ik er achter dat ik een hele nieuwe familie had waar ik niet van af wist. Nichtjes, tantes, ooms en een opa en oma. Ik voegde ze allemaal toe om ze beter te leren kennen.

Helaas was mijn moeder er niet zo blij mee toen ze daar achter kwam. Ik moest ze ontvrienden en mocht geen contact met ze hebben, omdat ik zogezegd niet klaar voor was.. Hierdoor zette ik nog meer vraagtekens over wie mijn vader was en hoe de relatie was tussen mijn ouders. Ik werd vastberaden om meer te weten te komen over de familie die ik nooit gekend heb. Langzaamaan hoorde ik van mijn moeder en andere familieleden van haar dat de relatie tussen haar en mijn vader nooit heel goed was geweest. Dit is dan ook nog lichtelijk uitgedrukt. Het echte verhaal zal je waarschijnlijk shockeren.

Ondertussen zijn we vijf jaar verder en is er niet heel veel veranderd. Ik heb mijn vader nog steeds niet gezien, dit is omdat ik nog in dubio zit of ik wel contact met hem wil hebben. Ik voel mij namelijk zitten in een tweestrijd tussen mijn ouders. Aan de ene kant wil ik hem de kans geven zijn kant van het verhaal te laten horen, maar aan de andere kant kan ik daar mijn moeder heel veel pijn mee doen. Daarnaast heb ik wel altijd het idee gehad dat ik een vaderfiguur heb gemist in mijn jeugd. Het is misschien ook wel hem, mijn vader, die ik gemist heb. Hierdoor wordt mijn keuze alleen maar moeilijker gemaakt. Het liefst had ik nu een vader gehad die kon zeggen tegen mij: 'Prinsesje van mij, alles komt wel goed. Helaas is dat niet zo.

Illustratie: (Sturt Krygsman voor The Telegraph)

Door: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Lijkt me vreselijk een vader te hebben en die niet te kennen en daar eigenlijk alleen maar nare verhalen over te horen. Zou zelf denk ik wel willen weten wie en wat er achter zo'n verhaal schuil gaat. Doet me denken aan adoptiefkinderen. Uiteindelijk wil je vaak toch meer weten over je identiteit. Sterkte! Heel goed dat je dit hebt geplaatst. Is toch ook een verlies en een rouwen en dan met heel veel ambivalenties.
Wat is het echte verhaal? je hoort het van een kant. Maar kan me je 2- strijd voorstellen en het gemis van een vaderfiguur. Maar je mist ook andere familieleden die mogelijk heel veel voor je kunnen betekenen. Misschien als eerst stap toch contact leggen met je opa en oma of een nichtje?
anoniem

Meld misbruik!
Jeetje, wat moeilijk. Kreeg kippenvel toen ik het las. Weet niet zo goed wat ik moet zeggen.

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten