Groot gemis in kleine dingen

Soms kun je ineens het gemis van iemand voelen. Door een kleur, een geur of een specifieke uitdrukking. Iets wat je samen deelde, wat de waarde weergeeft van wat je samen had.

Mijn vader heeft me vanaf mijn jeugd al bezig gehouden met `Knippie`.
Knippie was een creatie die hij zelf maakte met zijn hand. Hij bewoog zijn wijsvinger en duim op elkaar en er ontstond een soort handpopje waarmee hij ons op momenten vermaakte. Knippie kon niet praten en had een fel karakter. Hij pikte altijd in je mouw of je wang om aandacht. En wilde graag stoeien. Tot op late leeftijd gebeurde het regelmatig dat ik aan tafel zat met eten voor me en dat Knippie ineens onder mijn arm door tevoorschijn dook. Bedelend om een hap keek hij me aan. Ik weigerde dan, want dat hoort erbij. En dan werd het knokken. Dikke pret, want ik had ook een Knippie en die was om de donder niet bang!

In de tijd dat mijn vader ver gevorderd was in zijn dementie kon hij vaak het leven niet meer volgen. Wanneer er bezoek was genoot hij wel, maar al snel werden de geluiden en indrukken hem teveel en gleed hij af naar zijn eigen afwezigheid. En wanneer ik dat zag dan regelde ik een bezoekje van mijn Knippie. Die gleed dan onder zijn arm door om eens goed te irriteren….
Dit gebaar bracht altijd een glimlach op zijn gezicht. Zijn neus krulde, zijn ogen glommen en hij speelde het spel mee. Zonder woorden. Die waren niet nodig. Terwijl de mensen om ons heen door kletsten zaten wij in ons wereldje. Spelend. Lol.

Aan het einde van zijn dagen zit ik in het hospice aan zijn bed. Ik kijk naar zijn handen.
En ineens realiseer ik me dat met het sterven van mijn vader Knippie ook zal verdwijnen uit mijn leven. En dat doet pijn. Ik voel me stom. Hoe kan ik hier nou ineens mee bezig zijn? We hebben het nu over ernstiger zaken dan een stom figuurtje dat slechts bestaat in ons brein…..

Nu probeer ik soms nog weleens mijn Knippie in te zetten, vooral bij kinderen. Maar de magie is weg, Knippie is gewoon mijn hand. Meer niet.

Zoveel dingen die je deelt met een ander die je plezier bezorgen. Het zijn de kleine dingen. Ze verliezen hun kracht wanneer iemand er niet meer is en kunnen veranderen in pijnlijke plekken.
Koffie drinken bij V&D aan een tafeltje bij het raam. Ik kan er geen plezier meer aan beleven. Ik kan alleen maar verdriet voelen bij het uitzicht waar mijn pa en ik vroeger van genoten. Dus zit ik tegenwoordig ver bij het raam vandaan.
Of de brieven die ik stuurde naar een vriend, waarbij ik altijd alle voornamen zette van iedereen en dan zíjn naam doorstreepte op de enveloppe. Alsof ik een hekel aan hem had en vond dat de brief niet voor hem was bedoeld. Na zijn overlijden deed het pijn. Hoe graag had ik nog een dikke streep door zijn naam gezet, wetende dat hij daar dikke pret om zou hebben…..
Het specifieke grapje dat je deelde met een vriend verliest zijn kracht als hij of zij er niet meer is. En in plaats van vrolijkheid voel je je bijna eenzaam.

Inmiddels heb ik geleerd dat ik blij en trots kan zijn op het gevoel wat ik deelde met de mensen die ik nu soms zo kan missen.
In mijn hoofd maak ik er een klein portretje van en die hang ik op in de galerij van mijn gedachten. En in een weemoedige bui kan ik erlangs lopen en even stil staan bij degene die ik op dat moment even mis.
Even voelen.
Even huilen.
En dan loop ik weer door.
Want het leven wacht mij.


Door: Roos

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Net je verhaal gelezen... veel herkenning. Dank!
Net je verhaal gelezen... veel herkenning. Dank!
Net je verhaal gelezen... veel herkenning. Dank!
anoniem

Meld misbruik!
Mooooi!!!!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten