Het kind dat ik liefhad

Rouw blijft je altijd achtervolgen. Je denkt dat je een verlies een plekje hebt gegeven. Maar op onverwachte momenten komt het gevoel weer terug.

Rouwen. Het is een werkwoord. Het is allesoverheersend. Je kunt er in verdrinken.
Wakker worden in de ochtend. Je opent je ogen en de wereld lijkt ok. En dan ineens realiseer je je wat er is gebeurd. En dan komt de pijn in al zijn heftigheid opzetten. Meestal begint zo´n dag dan met een huilbui.
Daarna sleep je je uit bed om de dag te beginnen.
Je eet een ontbijtje voor zover dat lukt, je pakt je boeltje en gaat richting dat wat je moet doen.
En dan ergens op de dag
Een geur, een kleur, een geluid, een lied….
En tot diep in je vezels komt het verdriet weer binnen. Als een golf slaat het op tegen de damwand die je gevoelsmatig aan het opbouwen bent. Niks stevig in het leven staan, Òmvallen zul je!

Mijn eerste grote verdriet was het overlijden van mijn oppaskind. Na ruim twee jaar onderdeel te zijn geweest van zijn leven was hij er niet meer. Ik was er kapot van. Hoe moest ik verder?
Mensen die me kenden hadden me regelmatig gezien met hem aan mijn hand. Het eerste verdriet begrepen ze. Ach meid, wat erg, hoe gaat het nou met je?
Maar de weken, maanden kruipen voorbij.
En dan krijg je onbegrip; het was toch maar je oppaskind?
Maar zo voelde het niet. Het feit dat ik hem niet negen maanden gedragen heb doet niets af aan mijn liefde voor hem.
Ik wist hoe hij sliep, ik wist wanneer hij ziek werd aan de blik in zijn ogen, ik troostte hem als hij verdriet had en hij vertrouwde zich helemaal toe aan mij. Altijd. Onherroepelijk.
En hij paste ook zo lekker in het holletje van mijn arm als we samen op de bank lagen. Dan rook ik stiekem aan zijn haren. Vertrouwd.
Wanneer ik zijn huis binnen kwam vond ik rust. Tussen de andere rouwenden van het gezin kon ik mezelf zijn. Was ik geen buitenstaander.
Hoe kan het dat verdriet minder wordt, juist als je het kunt delen?

De jaren na zijn overlijden heb ik nog altijd moeite gehad met zijn sterfdatum. Ik ben gevoelig voor sfeer en geuren dus wanneer de zomer zich traag richting september bewoog keerde mijn gevoel zich naar binnen. Vaak eerder dan ik zelf door had. Ik weet nog dat ik op zijn sterfdag 5 jaar na dato in Zwitserland was. Verdriet laat je niet thuis. Verdriet weet je te vinden. Vol verwondering heb ik op het balkon van mijn appartement gezeten, me afvragend hoe ik me zo kon voelen nu ik ver van huis was en in een andere stemming. Ik heb het verdriet liefdevol ontvangen. Ik kon niet anders. Vaak voel je je door verdriet juist weer dicht bij de persoon waarom het gaat.

Inmiddels is het verdriet verworden tot een mooie herinnering aan het kind dat ik liefhad. Ik draag hem onder mijn hart en dat gaat goed. Dacht ik. Tot ik zo’n 12 jaar na zijn dood ergens op een camping lig te genieten in de zon. Plots komt er een groep kinderen de hoek om rennen met veel kabaal; ze waren aan het spelen. Een van hen blijft even staan. Ik kijk naar hem, vol verbijstering. Het was een kopie van mijn oppaskind; dezelfde krullen, postuur, gezicht. Het had een broertje kunnen zijn. Ik staarde naar hem en even stond de wereld stil. Ik was verbaasd, een fractie van een seconde. En mijn lijf nam over. De Golf Tegen De Damwand.
Voor ik het door had was ik vreselijk aan het huilen. Zonder dat ik me besefte hoeveel het me raakte. Ik voelde me opgelaten dat ik in het bijzijn van een vriendin zo heftig reageerde. Maar het was niet anders. Ook hier had de pijn een zoete ondertoon; ik voelde me even heel dichtbij dat kleine kind wat zo’n grote rol speelt in mijn gevoel.
Het zal nooit overgaan. Het zal pas overgaan als ik niet meer van hem hou.
Dus het zal nooit overgaan.

Door: Roos

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
anoniem

Meld misbruik!
Ja herkenbaar. Soms heb je dat gevoel, wat is droom, wat is werkelijkheid? Misschien is die scheidslijn wel heel dun. De doden kunnen in de droom zo echt aanwezig zijn. Misschien zijn ze dat ook werkelijk wel, maar alleen voor ons niet zichtbaar. Alle ervaringen gaan je leven lang mee en verschijnen soms opeens op de voorgrond. Hoeveel mensen zijn er niet, die juist op oudere leeftijd het verdriet om een overleden kind of geliefde zo sterk gaan voelen.
ja... even héél gelukkig zijn en dan weer een dreun. Ook na 18 jaar kan dat dus nog. Het is een oergevoel. Ik droom ook nog wel eens van mensen die overleden zijn. En dan benoem ik in mijn droom dat iemand dood is: "hé? Je was toch dood?" en dan komt wel de bevestiging, maar dan is er vaak een reden waarom hij of zij nu even niet dood is. En dat neem je dan ook aan. Dan is het fijn om iemand terug te zien. En het is ook anders bij het ontwaken.
anoniem

Meld misbruik!
Het blijft onvoorstelbaar. Droomde vannacht dat mijn man was overleden, ik was in huis, er waren mensen en moest ontzettend huilen. Werd wakker en dacht: gelukkig het is maar een droom, hij is er nog, dat gevoel was even heel sterk. Maar nee, na even drong de realiteit weer door, hij is 18 jaar geleden overleden. Zo vreemd hoe droom en werkelijkheid door elkaar lopen.
anoniem

Meld misbruik!
oh ja, dat gevoel wat je beschrijft van wakker worden is zo herkenbaar en zo goed beschreven. Je wordt wakker en ineens realiseer je je weer wat er is gebeurd. Een zwaar gevoel, pijn, een diep en groot verdriet. En dan de dag beginnen en kijken hoe je overleeft.

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten