Het kan zomaar gebeurd zijn

De oliebollen en het kerstboompje stonden nog langs de kant van de weg.

Je haalt me op met je eigen auto omdat daar je rolstoel in past en je krukken.
Je kunt gelukkig nog autorijden. De auto is een verlengstuk van je. Het betekent een bevrijding uit de gevangenis die je lichaam vormt. Zoveel soorten kankers heb je inmiddels gehad, zoveel verdriet om je handicap waar je mee bent geboren. Je hebt een groeistoornis en je bent klein gebleven, maar ik heb nooit iemand gezien die zo groot was als jij.
En nu dit... het kan toch niet. Het is oudjaarsdag en we gaan het jaar samen nog even afsluiten; terugblikken en vooruitkijken. Je vertelt me op de heenweg dat je bijna op een andere auto zat die plotseling stopte en dat je hard op de rem drukte. De auto was volgens jou nog wel wat van slag. Terwijl je dat zegt klop ik op het dashbord en zeg: 'Bedankt Henkie'. Hoe ik op Henkie kom, weet ik niet. Jij zegt nog tegen me dat je de auto ook vaak bedankt omdat hij je veilig overal naar toe brengt. Je vertelt me nog dat aan mijn kant een airbag zit, maar aan jouw kant niet omdat er te weinig ruimte voor is.
Onderweg koop ik nog even oliebollen en appelflappen voor je zodat je die 's avonds kan meenemen naar je zus. Het is gezellig in het cafe waar we zitten. Rondom half 7 als het al donker is gaan we weer op weg naar mijn huis. Op de Provinciale weg gebeurt het. In een flits.
Je knalt op een auto zonder licht die stil staat op de weg. Er komt vuur uit je auto. Je vertelt me achteraf dat ik 'brand' heb geroepen. Ik weet het niet meer. Je rijdt tegen een boom aan. Ik zie een witte lap voor me hangen. Realiseer me nog niet dat dat de airbag is. Jij zit bekneld achter je stuur. Ik voel paniek omdat ik de deur niet open krijg en bang ben dat de auto in brand zal vliegen. Uiteindelijk lukt het me. Ik stap uit en kan alles bewegen zonder pijn. Omstanders bellen de politie, ambulances en de brandweer. Iemand die er vlakbij woont brengt me koffie.
Het is moeilijk je uit de auto te bevrijden. Ze willen het dak er uit lichten zodat je via het dak bevrijdt kan worden. Maar jij wil dat je auto niet aandoen. Ik moet op een afstand staan. Je roept nog wel of ik je schoenen mee wil nemen. Ik neem je plastic zakjes mee met alle waardevolle spullen en je krukken. De rolstoel, het kleine kerstboompje en de zak met oliebollen worden apart gezet zodat de politie of een ambulance die later meeneemt. De weg is afgezet, twee andere mensen zijn ook naar het ziekenhuis vervoerd. Met veel moeite is het toch gelukt je op de brancard te leggen en in de ambulance. Ik zit voorin. Als we bij de EHBO zijn, pak ik de spullen uit de ambulance, maar zie dat jij inmiddels al achter de klapdeuren bent verdwenen. Op dat moment voel ik me pas echt beroerd en zie ik mezelf daar staan bij die deur die ik vanaf buiten niet open krijg, met met mijn plastic zakjes in mijn hand en je schoenen. Gelukkig wordt na een tijdje de deur van binnenuit opengedaan door een bezoeker. Ze brengen me naar de familiekamer terwijl jij wordt onderzocht. Je hebt gebroken ribben en een gebroken borstbeen. En als je moet hoesten verga je van de pijn.
Je zus is gelukkig ook gekomen en zij brengt me tegen elf uur weer naar huis. Ik merk dat ik bang ben voor de harde knallen van het vuurwerk. Waarschijnlijk vanwege de harde knal van de auto en het vuur dat ik zag. Als ik thuiskom, is het eerste wat ik doe naar de fotootjes lopen van degenen die me het meest dierbaar zijn en die er niet meer zijn. Ik geef er een kus op en wens ze toch maar een Goed Nieuw Jaar. Dan ga ik zitten en besluit niet meer naar vrienden te gaan met wie ik had afgesproken. Ik ben blij dat ik het er levend van heb afgebracht. Maar voel zo'n verdriet om wat jou is overkomen. Tot rust kom ik nog niet... Het voelt allemaal heel onwerkelijk. Terwijl ik dit de dag erop type word ik gebeld door de politie voor een getuigenverklaring.

Je rolstoel is inmiddels weer terecht en de oliebollen ook. Het kerstboompje is zoek. Ik hoorde dat je auto niet meer te redden is. De voorkant was helemaal ingedeukt en de motor is kapot. Wat is het toch wonderlijk dat we op de heenweg de auto nog hebben bedankt voor bewezen diensten en het over de airbag hadden.

Achteraf was het eigenlijk al een afscheid.Door: anoniem

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
anoniem

Meld misbruik!
Pfft.... wat een verhaal! En wat frappant dat er al eerder bijna een ongeluk was! Ik hoop dat het allemaal goed komt. Dat moet wel. Henkie heeft zijn werk gedaan. Ik hoop dat je vriendin snel beter wordt en jullie dit achter je kunnen laten.
anoniem

Meld misbruik!
Toen ik dit schreef vroeg ik me af of ik het op deze site kon zetten, omdat de site toch ook vooral gericht is op Troost. Als ik terugdenk aan het ongeluk, zijn er toch momenten van troost die er uit springen. De mijnheer uit een auto die meteen de hulpdiensten belde. De mevrouw die aan de overkant woonde die met een kopje koffie aankwam: een bakkie Troost. De zorg ook in het ziekenhuis voor mij, de medepassagier. Het weer in gesprek komen met mijn dierbaren die overleden zijn. Vrienden en vriendinnen die bellen of mailen en vragen hoe het is. Genoeg om dankbaar voor te zijn. Ik kan nog lopen en kan nog naar mijn vriendin die nu in het ziekenhuis ligt en er veel erger aan toe is.
Wat vreselijk om zo je nieuwe jaar te beginnen! Wat een schrik en angst heb je doorstaan, zal later pas echt allemaal gaan doordringen, denk ik. Er heeft absoluut een engeltje op je schouder gezeten! Vreselijk voor je vriendin! Wens jou en haar veel sterkte toe!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten