“Hij is weg”

Column van redactielid Kaylee over het verlies van haar opa

Het is al bijna anderhalf jaar geleden dat ie weg is. Het besef is er wel, maar helemaal geaccepteerd heb ik het nooit. De dood is ook een geval apart. Je wil doorgaan met je leven, maar je wordt er constant aan herinnerd. Op het nieuws is er zelfs elke dag een bericht met dat er mensen ergens dood zijn gegaan. Dit waren ook moeders, vaders, broers, zussen, kinderen, opa's, oma's en beste vrienden van iemand. Toch voelt dit wel als een ver-van-mijn-bed-show. De dood van mijn opa was echter veel te dichtbij.

Ik had geen idee hoe ik er mee om moest gaan. Ik had namelijk nog nooit iemand verloren in mijn naaste omgeving. De meeste zouden zeggen dat ik hier blij mee moet zijn, maar daardoor was de klap wel veel harder. Hetgeen wat steeds bij mij opkwam was onbegrip. Waarom nou hij? Geloof mij, ik heb mij dat vaak afgevraagd. Vaak met de gedachten, dat hij nog zoveel had kunnen betekenen of dat hij dat niet verdiende. Het is een van dingen die je moet gaan accepteren. Het is moeilijk, maar het hoort bij het rouwproces. Ik had vaak in het begin het idee dat ik verkeerd rouwde. Ik wilde door met mijn leven, maar had soms enorme huilbuien omdat hij weg was en niet meer terugkwam. Toen besefte ik mij dat een rouwproces doorlopen iets is wat iedereen anders doet. Toch moeten we allemaal realiseren dat de dood bij het leven hoort.

Toch nu bijna anderhalf jaar later mis ik hem nog elke dag. Het meeste mis ik wel hoe hij was. Hij wist wie hij wilde zijn en wat hij wilde in zijn leven. Besluitvaardig, rechtdoorzee, humoristisch, intelligent, al met al was hij een geweldige man. Er was niemand als hem. Hij was als een tweede vader voor mij. Hij was mijn redder in nood bij schoolproblemen. Hij moedigde met trots mij aan in de sport die ik beoefende. Hij was mijn loopmaatje op het strand. Hij was mijn levensgrote knuffelbeer die ik kon knuffelen als ik down was. Ik kan zo nog wel doorgaan. Hij is eigenlijk een voorbeeld voor mij geworden.

Achteraf heb ik er spijt van dat ik hem niet vaker opgezocht hebt. Ik wou dat ik meer verhalen van hem had gehoord, meer herinneringen met hem had gemaakt en meer wijze lessen van hem had gehad, want nu kan het niet meer. Hij is namelijk weg. Het liedje Mijn Opa heeft nu ook een heel andere betekenis gekregen. Of ik dan nog heel de dag verdrietig ben, omdat ik hem mis? Nee, dat niet. Ik denk dat je op ten duur het gemis niet meer toont in hoe jij je gedraagt. Het is een gevoel. Zo voelt het voor mij of ik in mijn hart een stukje mis. Symbolisch gezien dan, want dierbaren die we verliezen blijven altijd in ons hart.Illustratie: (redactielid Kaylee)

Door: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Ja, lees zo in je verhaal dat je geen dingen moet uitstellen. Voordat je het weet kan het niet meer. Ik heb ook de neiging dingen uit te stellen en het lost niets op. Het stapelt zich hooguit op.
anoniem

Meld misbruik!
Heel mooi... ook het belang van herinneringen maken door dingen samen te doen of er te zijn, is zo belangrijk!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten