Mijn tante

in 2013 overleed mijn tante na een kort ziekbed

Mijn tante.
Ze is niet meer onder ons. Zoveel jaar was ze mijn tante. Ik zag haar niet vaak; ik ben niet goed in het onderhouden van contacten. Maar Als ik haar zag was het goed.

Het bericht dat ze ongeneeslijk ziek was raakte me dan ook. Een zwaar melancholisch gevoel van verdriet. Deze vrouw die zoveel heeft meegemaakt heeft niet lang meer te leven. Hoe zal dat haar raken.
Ik wilde haar zien en ben langsgegaan in het hospice.
Lopend over de lange gang was ik onzeker, Ik wist niet wat ik aan zou treffen. Een zieke vrouw die niet meer kon praten? Apparatuur om haar heen om haar waarden in de gaten te houden?
En wil ze me wel zien? Is ze daar fit genoeg voor?

Het weerzien was fijn. Het maakte me blij te zien dat ze nog wat rondscharrelde in haar kamer daar. En ik vond haar mooi, nog steeds. Ik bewonderde haar (weer) om hoe ze in het leven stond.
Ondanks haar eigen situatie had ze ook nog aandacht voor mij. Hoe is het nou met jou? Voor je het weet zit je je eigen verhaal te vertellen.
Ik heb haar ook weer verteld hoe blij ik was met haar steun toen het slecht ging met mijn pa en ik niet wist of ik het juiste deed. Zij gaf me toen bevestiging. Ze zei me dat alles wat ik deed voor mijn pa goed was. Dat hij op me vertrouwde. Dat hij van me hield. Hoe belangrijk is het om de dingen te horen die je eigenlijk al weet.
Haar broosheid verdwijnt achter de kracht van haar karakter. We namen afscheid zonder uitspraken.
Want wat zeg je? Tot ziens? Het beste?
Woorden kunnen nooit op tegen gevoel. Dus ik probeer het niet eens.

Een paar weken later betrapte ik mezelf op het feit dat ik steeds aan haar dacht. Mijn weekend was gevuld met haar beeld en haar naam zong rond in mijn kop.
Ik ken mezelf. Tijd om langs te gaan.

In het bed lag een vrouw die kleiner leek dan de vorige keer. Bezorgd vroeg ik of ze wel zin had in bezoek. Heel even dan, zei ze. Maar het werd weer langer dan verwacht. Ze vertelde me dat ze donderdag naar huis zou gaan voor de laatste fase.
Ze was er klaar voor. Alles is gezegd en gedaan. Alles is besproken. Alles is geregeld. Wat is het fijn als je kunt vertrouwen op je kinderen en hun gezinnen als het gaat om zoiets groots.
Als ik vraag of ze er klaar voor is beaamt ze dat met volle overtuiging. Maar ik zie ook verdriet. Ze heeft een typische beweging met haar lip in een fractie van een seconde. En ik pik m op. Want het is de zus van mijn pa. Alsof ik die minuscule beweging niet zou herkennen..... Ze zijn best wel hetzelfde. Ik haar mimiek herken ik mijn vader. Het roept warmte op, en zorg voor deze vrouw.

Ik dwing mezelf om te vertrekken, omdat ik zie dat ze moe wordt en ik haar vóór wil zijn zodat ze me niet hoeft te melden dat ze geen puf meer heeft.
Ik vraag haar wat we kunnen zeggen tegen elkaar. Ze weet het ook niet maar doet niet moeilijk.
Ik zeg haar dat ik het fijn vond dat ze mijn tante was. En ik geef haar een voorzichtige knuffel.
Nog even zwaaien terwijl ik mijn tranen droog. Dag tante.....
Op de gang bots ik bijna tegen de schoonmaker. Mijn tranen belemmeren mij in mijn loop. Ik zwalk richting lift, blij dat de spiegel in de lift is afgeplakt. Ik hoef mijn verdriet niet te zien. Ik voel het keihard binnenkomen.
Ik ben verdrietig maar ook blij. Ze gaat naar huis om het leven te verlaten in een kring van mensen die van haar houden.


Door: Roos

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Indrukwekkend!
Wat heftig! Wat een verbondenheid voor altijd geeft zo'n band en zo'n afscheid.
anoniem

Meld misbruik!
Jeetje, wat mooi beschreven. Wat een bijzondere vrouw. Wat fijn dat je/ jullie je gevoel hebben uitgesproken. Jij haar nog verteld hebt, hoe blij je met haar steun was en haar vroeg wat jullie nog tegen elkaar konden zeggen. Een brok in mijn keel. Voel het verdriet maar ook de blijheid dat ze het leven verlaat in een kring van mensen die van haar houden!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten