Rouw bij een kind met een verstandelijke handicap

Hoe ga je om met rouw bij een kind met verstandelijke handicap?

Het is voor veel ouders een enorme taak om hun kind te troosten wanneer die iemand heeft verloren. Om dan ook nog zelf te moeten rouwen wordt er niet makkelijker opgemaakt. Het is van nature dat jij je kind troost wanneer die verdriet heeft, maar wat als je niet weet hoe jij je kind kan troosten en hoe je ziet dat ie verdriet heeft. Ouders die een kind hebben met een verstandelijke handicap krijgen daar mee te maken in tijden van rouw.

Abstract
Een kind met een verstandelijke beperking leeft in een bepaalde structuur, vanwege veranderingen niet goed begrijpbaar zijn. Net zoals de dood. Vanwege dat de dood een abstract woord is het vaak moeilijk uit te leggen aan het kind. Hoe een kind met een beperking reageert op verlies hangt van vele factoren af. Is hij/zij al eerder in aanraking gekomen met verlies van een dierbare en hoe is daar toen mee omgegaan? Als een kind met een verstandelijke handicap eerder al iemand verloren heeft is de betekenis van de dood al aan bod geweest. Soms is het daardoor makkelijker om de kenmerken van de rouwmethode te herkennen. Echter hoef dit niet altijd zo te zijn. Elk verlies is anders en dus vaak ook de impact bij het kind.

Ontwikkelingsniveau
Daarnaast moet je kijken op welk ontwikkelingsniveau hij/zij functioneert. Er zijn twee kanten waar je dan naar kan kijken; de emotionele en de verstandelijke kant. Vaak is het zo dat een kind achterloopt op het emotionele vlak. Hierdoor kunnen de uitingen bij verlies heel verwarrend zijn voor ouder maar ook kind. Het kan zelfs voorkomen dat het kind gaat lachen tijdens de rouwproces, maar zelf niet het idee hebben waarom precies.

Hetgeen waar goed opgelet moet worden is dat er goed gekeken wordt naar de verhouding het emotioneel en verstandelijk ontwikkelingsniveau. In geval van een zeer ernstige verstandelijke handicap kan het voorkomen dat dat de communicatiemogelijkheden die het kind had wegvallen en alleen nog maar non-verbaal communiceert. Bij een ernstige verstandelijk handicap is de kans aanwezig dat angst getriggerd wordt door het verlies. Ook kan het voorkomen dat er niet gegeten wordt, omdat de gevoelens niet geuit kunnen worden. Daarnaast heb je als een ouder een voorbeeldfunctie. Het kind reageert namelijk zeer op de uiting van jouw gedrag rondom het verlies. Bij een matige verstandelijk handicap groeit het besef van realiteit daarentegen wordt de informatie niet altijd goed geplaatst en wat kan zorgen voor veel vragen. Hoe en waarom zijn veel voorkomend. Daarnaast kan er bij het kind een schuldgevoel opgewekt worden als reactie op het verlies. In het geval van een lichtelijke verstandelijke handicap is de uiting van het kind bijna gelijk met een kind zonder de verstandelijke handicap echter kan het wel soms zijn dat er impulsief gereageerd wordt op het verlies. Daarnaast kunnen ze vastlopen in het proces van rouwverwerking.

De hulpmiddelen
Wat als ouders je het beste kan doen is het inleven in de gedachtewereld van je kind. Daarnaast is altijd goed om je kind op de hoogte te stellen van het verlies van een dierbare. Volgens de schrijvers van het boek Kun je uit de hemel vallen is het belangrijkste dat je kind leert wat de dood betekent en hoe die daar mee om kan gaan. Dit kan je doen door middel van boeken met plaatjes over de dood, het zien en voelen van het gestorven lichaam en of een foto op de kist of het graf zetten. Daarnaast is het belangrijk dat jij je kind de ruimte geeft om te rouwen, maar wel dat de vaste patronen zover door blijven lopen en dat het gevoel van veiligheid gewaarborgd wordt.

Illustratie: Maternum

Geschreven door Kaylee, lid van de jongerenredactie

Door: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
anoniem

Meld misbruik!
vond het boeiend, maar snapte niet altijd wat je bedoelde. Wat bedoel je met zin: leeft in een bepaalde structuur vanwege veranderingen niet goed begrijpbaar? Hoop wel dat er meer jongeren over dit thema schrijven.

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten