Tips van experts deel 1

Hieronder wordt dieper ingegaan op de bovengenoemde tips van experts voor ouders en familieleden.

· Zorg dat kinderen de mogelijkheid krijgen te rouwen en weer door kunnen gaan met hun leven na verlies van een dierbare. Niet alleen ouders, maar ook familieleden, buren, onderwijzers, sportleiders, geestelijk verzorgers en werknemers zijn verantwoordelijk voor het welzijn van kinderen en jongeren.
· Vraag als ouder zelf hulp en steun als dat nodig is en schaam je daar niet voor. Ouders zullen vaak hulp voor zichzelf nodig hebben en vaak ook praktische ondersteuning om in staat te zijn hun kinderen te steunen, hun eigen leven weer op te pakken en weer structuur en regelmaat in het huishouden te brengen.
· Zeg niet dat de ander weg is of is ingeslapen. Kinderen kunnen dan nog jaren geloven dat hun dierbare terugkomt, kunnen zich afgewezen voelen en denken dat degene is weggegaan omdat zij iets fouts deden. Kinderen kunnen soms ook bang zijn te gaan slapen uit angst zelf ‘in te slapen’. Zeg ook niet dat degene dood is gegaan omdat hij naar het ziekenhuis ging. Dat kan leiden tot angst om zelf naar een ziekenhuis te gaan. Gebruik het woord dood en leg uit wat dat is op een manier die het kind begrijpt.
· Geef eerlijk antwoord op vragen van kinderen en op zo’n manier dat het kind het begrijpt.
· Geef informatie over het verlies als het kind vragen stelt. Zorg ervoor dat er in de periode voor en na het sterven een vertrouwenspersoon in de buurt is aan wie kinderen alles kunnen vragen.
· Stel kinderen gerust en vertel dat het niet hun schuld is dat iemand is overleden.
· Geef het kind de keuze mee te gaan naar de begrafenis of crematie. Het is belangrijk aan het kind uit te leggen wat hij of zij kan verwachten bij de begrafenis of crematie. Als je dat zelf niet kunt, vraag het dan aan een ander die dat kan en die voor het kind een vertrouwenspersoon is.
· Luister naar het kind. Kinderen willen hun verhaal vaak keer op keer vertellen. Laat weten dat het goed is om over de dood te praten. Een van de beste manieren om kinderen te helpen, is naar hun verhaal te luisteren. Als we naar kinderen en jongeren luisteren, vertellen ze ons wat hun behoeften zijn: wat ze willen is dat er volwassenen om hen heen zijn die ze kunnen vertrouwen en die hun gevoelens accepteren zonder te oordelen en zonder kritiek.

Door: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wil je de eerste zijn die reageert op dit item ? Klik op Reageer!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten