Interculturele begeleiding

Twee hulpverleners met een Turkse achtergrond over hun eigen verlieservaringen en hun aanpak bij rouw- en verlies. Een interview

Ayse en Nurdan hebben een Turkse achtergrond en zijn beiden psycholoog.
Ze werken bij IPSY- de Jutters* waar ik met hen praat over hun eigen verlieservaringen en over hun manier van werken bij rouw en verlies.


Kunnen jullie iets vertellen over eigen verlieservaringen?

Nurdan: “Ik was negen jaar toen mijn oma overleed. Ik ben zelf in Nederland geboren. Mijn oma woonde in Turkije. Ik had een hechte band met haar. Op een gegeven moment zeiden mijn ouders dat ze naar Turkije moesten omdat opa ziek was. Ik ging in de zomervakantie met een kennis naar Turkije en toen ik aankwam bij het huis van mijn oma, wist ik meteen dat ze was overleden. Ik zag alleen opa maar en ik voelde het verdriet. Mijn ouders wilden me beschermen door het niet te vertellen. Later heb ik wel vragen aan mijn ouders kunnen stellen. Ik mis haar nog steeds. Het heeft me heel veel pijn gedaan. Oma deed altijd alles voor me. Ik heb zoveel mooie herinneringen aan haar. Ik weet nog dat ze mijn handen met henna beschilderde en hoe ze nooit mopperde als ik bij haar logeerde en dan opeens weer naar het huis van mijn ouders wilde. Als we naar Turkije gaan, kijk ik met mijn ouders vaak nog in fotoboeken. Ik zie haar dan weer en het huis en de omgeving waar ze woonde. De mooie herinneringen maken me blij , maar ook verdrietig omdat het voorbij is. Ik ben een keer naar de begraafplaats geweest. Daar viel ik flauw. Ik weet niet hoe het komt. Misschien door de verhalen die je hoort over geesten? Ik weet het niet echt. Wat ik wel weet is dat ze altijd in mijn hart is en ik haar nooit vergeet.”

Terwijl Nurdan liever niet naar de begraafplaats gaat, is de begraafplaats voor Ayse juist een plek waar ze graag naar toe gaat omdat ze dan voelt en denkt dat oma haar ziet.

Ayse: “Mijn zusje en mijn moeder hadden een sterke band met mijn oma. Ik was als kind ondeugend, misschien dat de band daardoor tussen ons minder groot was. Toen mijn moeder hoorde dat ze ernstig ziek was, is ze met mijn zus naar Turkije gegaan en hebben voor haar nog de Koran kunnen lezen, kunnen bidden en afscheid genomen. Mijn moeder heeft het er altijd moeilijk mee gehad. Nu tijdens de Ramadan komt al het verdriet weer naar boven, omdat we in deze periode vaker de Koran lezen en onze gebeden opdragen aan de overledenen. Dat geeft hen verlichting en ons zegeningen (sevap). Je hebt het gevoel dat je nog wat kan doen. Maar, de pijn zit er altijd en de tranen ook. Tijdens de Ramadan zijn er speciale nachten (Kandil) die heilig zijn. Je kunt dan wensen doen en om vergeving vragen van zonden. Het is een spirituele maand, waarin je hart en ziel kunt reinigen.”

Kunnen jullie iets vertellen over je manier van werken met kinderen en jongeren in rouw?

Nurdan: “Ik heb nu een jongetje in therapie van wie de vader een paar jaar geleden is overleden. Ik maak gebruik van schrijftherapie. Als voorbeeld gebruik ik de metafoor van de koffer waarin je nare ervaringen wilt wegstoppen. “Als je niets ordent, heb je kans dat de klep niet meer dicht kan en dat je dan overspoelt wordt door alle herinneringen die je juist had weggestopt. Door je ervaringen op te schrijven, kun je alles ordenen en een plaats geven in je koffer. Je kunt het erin laten, of op een gegeven moment wegdoen wat overbodig is, Jij bepaalt dat.” We hebben een begin gemaakt met zijn verhaal waar we een boekje van maken en waar hij ook foto’s bij kan plaatsen. Soms als hij het er moeilijk mee heeft, heeft hij tranen in zijn ogen. Ik moet dan ook moeite doen om geen tranen in mijn ogen te krijgen. Misschien dat dat ook te maken heeft met mijn eigen ervaring als kind toen ik mijn oma verloor. Soms zegt zijn moeder dat hij niet wil komen omdat hij buikpijn heeft. Ze brengt hem dan wel en dan doe ik meestal een spelletje met hem dat hij leuk vindt en gaat hij de keer daarop weer enthousiast aan het werk.
Ayse: “Ik maak ook gebruik van schrijftherapie. Daar hebben we protocollen over. Ik ben ook op internet gaan zoeken en kwam daar het idee tegen van de tranenkoffer. Ik begeleid nu een jongetje met wie ik een tranenkoffer aan het maken ben. Hij houdt van knutselen en ik ook. In die koffer kunnen foto’s, tekeningen, mooie en verdrietige herinneringen en alles wat hij nog wil delen met zijn vader. Ik schrijf het voor hem op als hij dat nog niet kan. Hetzelfde geldt voor de afscheidsbrief die hij als laatste in de koffer doet. Aan het eind van de therapie, kan hij de koffer mee naar huis nemen en hem daar een plek geven.”

Hoe zouden jullie de site Troost voor Tranen in je begeleiding/ therapie kunnen gebruiken?

Ayse en Nurdan: “We kunnen samen met jongeren naar de site gaan en hen de site laten zien, vertellen hoe het werkt en mogelijk wat verhalen van te voren selecteren, waarin ze zich herkennen. We kunnen samen met jongeren een profiel maken, zodat ze zelf hun verhaal kunnen toevoegen, een video, droom, tip, gedicht of brief. Wij kunnen hen helpen bij het schrijven van hun verhaal, zoals we nu al doen, maar het dan op de site plaatsen. Dan zijn ze al weer een stap verder en kunnen ze door hun verhaal mogelijk ook weer anderen steunen. Als anderen een reactie geven op hun bijdrage, kunnen ze zich gezien en gesteund voelen. Ook is het fijn dat er vragen kunnen worden gesteld aan de helpdesk en dat ze zelfop de site een dagboek kunnen bijhouden. Als wij zelf vragen hebben kunnen we die ook stellen aan deskundigen die aan de site zijn verbonden en hoeven we niet altijd te zoeken op internet. Het is ook goed te weten dat je altijd een nickname kunt gebruiken als je dat zou willen. Het zou mooi zijn als er de mogelijkheid zou zijn voor een telefonisch spreekuur. Misschien om te beginnen een keer in de maand. Dat maakt het contact toch wat persoonlijker.

Wat is jullie meerwaarde als ‘allochtone’ hulpverlener?

Ayse en Nurdan:

-Het spreken en begrijpen van de taal, met name bij ouders. Emoties kunnen soms makkelijker in de eigen taal worden verwoord.
-Kennis van de islam is belangrijk en kennis van de rituelen bij rouw en verlies. Dat geeft een gevoel van herkenning en vertrouwen en daardoor durven mensen ook vragen te stellen.
-Aansluiten bij de taal van ouders en jongeren. Dat betekent gebruik maken van indirecte en directe manieren van communiceren. Als ouders of jongeren het moeilijk vinden op een directe manier te praten over hun gevoel kan je aansluiten bij de beeldspraak die ze zelf al vaak gebruiken of zelf werken met metaforen, voorbeelden, verhaaltjes en dromen.
-Het migrant zijn, of kinderen zijn van migranten, kan een voordeel zijn in het werken met ouders. Migratie betekent ook een verlies. Wij herkennen dit bij onze eigen ouders. Soms vragen ouders ook: “Hoe was dat nu voor jou?”
-Een rolmodel zijn, een voorbeeldfunctie vervullen voor jongeren en ouders. Het is soms belangrijk iets over je eigen ervaringen te vertellen of voorbeelden te gebruiken van mensen die je kent. Ook wij hebben er bijvoorbeeld hard voor moeten werken een studie af te ronden. Maar als je wilt en er voor werkt, dan kan je veel bereiken. Dat kan een voorbeeld zijn voor anderen.

Samenwerking met Nederlandse hulpverleneners rondom rouw en verlies zou mooi zijn en aanvullend. We kunnen dan kennis en deskundigheid delen en elkaar ook aanvullen op het gebied van cultuur en religie. Het belangrijkste in samenwerking is een open mind en respect voor elkaar.

Door: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wil je de eerste zijn die reageert op dit item ? Klik op Reageer!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten