Psychomotorische therapie bij trauma's

Victoria Murillo komt uit El Salvador. Ze werkt bij De Jutters* en is psycho-motorisch therapeute en danstherapeute. Een interview.

Victoria Murillo komt uit El Salvador, een land dat 20 jaar verwikkeld is geweest in een burgeroorlog waar veel slachtoffers zijn gevallen. Een land dat getekend is door rouw en verlies. Ik praat met haar over haar ervaringen met rouw en verlies in El Salvador en over haar manier van werken bij rouw en verlies

Kun je iets vertellen over jouw ervaringen met rouw en verlies in El Salvador?

De burgeroorlog in El Salvador heeft twintig jaar geduurd. Militairen vochten tegn boeren, burgers en studenten. In deze oorlog zijn veel slachtoffers gevallen. Pas in 1991 is er een eind gekomen aan de oorlog. In de oorlog zijn veel kinderen door militairen ontvoerd en aangeboden aan de Kerk en het Rode Kruis. Ook werden kinderen door militairen zelf geadopteerd. Meestal ging het om kinderen uit boerengezinnen. Boeren zaten klem. Als ze de guerilla steunden werden ze door militairen gestraft en als het andersom was, weer door de guerillabeweging. Het heeft geleid tot ongelooflijk leed in gezinnen.
Ook de emigratie naar Amerika heeft geleid tot een uiteenvallen van gezinnen. In ons land was armoede en konden ouders hun kinderen geen toekomst bieden. Eerst vertrokken de mannen naar Amerika en als ze daar gesetteld waren, konden vrouwen en kinderen komen. Ook dat betekende dat kinderen opgroeiden zonder vader.
Na de burgeroorog werd er een stiching in het leven geroepen die als doel had kinderen op te sporen die vermist waren of ontvoerd waren door militairen. Daar heb ik als psycholoog gewerkt. Kinderen die werden opgespoord waren inmiddels jongeren geworden die vaak niets meer wisten van hun achtergrond, de taal niet spraken en in een identiteit- en loyaliteits crisis terecht kwamen als ze hoorden wat er was gebeurd. Bij ons in El- Salvador werd nooit gesproken over PTSD. Als je dat doet plaats je de problemen bij de client, terwijl het gaat om een normale reactie op abnormale gebeurtenissen. Veel voorkomende klachten bij jongeren waren: depressies, flash- backs en problemen in de hechting. Ook was er vaak sprake van fysiek letsel, armoede waar men onder leed en een gemis aan toekomstperpectief.
Bij deze jongeren heb ik in de begeleiding, gebruik gemaakt van lichaamsgerichte technieken en van dans.

Kun je daar iets over vertellen?

Ik heb lichaamsgericht gewerkt en gewerkt met dans, omdat ik ook danstherapeute ben.
Als mensen trauma’s hebben meegemaakt, wordt dat in het lichaam opgeslagen en ontstaan blokkades. Vaak hebben mensen geen woorden om aan te geven wat ze allemaal hebben meegemaakt. Het lichaam is dan het aanknopingspunt om aan de slag te gaan.
Stap voor stap en heel voorzichtig ga ik te werk. Mensen die traumatische ervaringen hebben meegemaakt, kunnen vaak dissociëren. Bij lichaamsgericht werken is het van belang in het hier- en nu te blijven. Ik ga stap voor stap aan de slag. Het begint al als mensen in mijn kamer zijn, dan wijs ik ze op wat ze zien, horen en voelen, maak hen zich daar bewust van.
Ik vraag meestal aan het begin wat ze kunnen zeggen met hun lichaam en wat ze kunnen doen met hun lichaam. Vaak is het lichaam verstijfd en moe en is er geen vloeiende energie. Ook vraag ik: wat kun je doen met je armen? Geef met je armen aan hoe groot je bent en welke ruimte je op dit moment benut. Daarna doe ik hetzelfde met de voeten en met het hoofd.
Wat gebeurt er als je je handen open houdt naar buiten en wat als je ze naar binnen richt? Hoe voelt dat? Als mensen associëren of dissociëren, ga je telkens weer terug naar het hier en nu en maak je gebruik van zintuigen om hen weer met de werkelijkheid te verbinden, Kijk om je heen, wat zie je, wat hoor je, wat voel je, wat ruik je etc. Dit kan je hen ook meegeven als ze thuis zijn en teveel in hun hoofd bezig zijn en weer denken aan het trauam en daardoor de verbinding met het hier en nu verliezen. In deze fase is het belangrijk geen betekenis te geven aan wat je ziet of te interpreteren. Je kunt weer van alles oproepen. In de eerste fase is veiligheid belangrijk en het je concentreren op het hier en nu.
In de volgende fase speelt vaak de vraag: wat kan ik doen om me veilig te voelen als ik weer voel? Bovengenoemde technieken zijn dan belangijk, maar ook maak ik dan gebruik van de Alexander techniek. Deze techniek richt zich op structuren van het lichaam, niet op spieren, gevoelens of gedachten, maar juist op botten; dat wat hard is, stevig en sterk. Het is een techniek om te ontspannen, te bewegen en te dansen. Iets heel concreets waar je op kan terugvallen. Structuur geeft richting. Met armen en benen kan je aangeven waar je heen wilt. Vanuit die structuur kan je ook dansen of ontspannen. Het geeft houvast.
Aan het einde van een behandeling maak ik vaak een danschoreografie en maak ik gebruik van muziek of van liederen die hoop bieden. Dit kan je individueel doen, maar ook in een groep, of met ouders en kinderen. Belangrijk is dat je de verbinding weer voelt met je lichaam, met de ruimte en met de ander.

.
Door: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
didoblonk

Meld misbruik!
Vond het heel interessant om te lezen en een heel goede ingang om contact te krijgen en te zorgen voor een verbinding.

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten