Want nu ben je thuis.

Gelezen op internet. Vond hem te mooi om niet met jullie te delen.

Geschreven door M. de Koning.

Het vliegtuig landt. De wielen stuiteren nog een keer. Je schudt langzaam mee. Verzet je niet. Je bent bijna thuis.

Op het vliegveld staat familie met bloemen in hun handen en tranen in hun ogen. Een schouwspel dat elke dag wordt gezien. Niemand kijkt er meer van op. Nu is het anders. Honderden lenzen zijn op je familie gericht, nog veel meer ogen kijken. De koning en koningin zijn er. Zelfs Obama heeft gebeld, want je bent bijna thuis.

Een week geleden was je familie er ook. Je at nog met ze, lachte nog met ze. Grapte nog. Wellicht nam je een pilletje tegen vliegangst. Misschien keek je op tegen het werk dat je aan boord moest doen. Misschien voelde je je al niet zo lekker en wilde maar wat graag dat het vliegtuig in de lucht was zodat je naar de wc kon gaan. Je had nog lang geen zin in thuis.

Maanden, misschien jaren zat je achter je pc of keek je boeken door. Je hebt met wel 20 mensen van het reisbureau gepraat. Je zou daar met dolfijnen zwemmen en daar kon je olifanten zien. Hier zat een winkelcentrum waar iedereen het over had. De tickets gekocht, je planning gemaakt. Je zou niet eens tijd hebben om te denken aan thuis.

Op werk en op school lach je. Je vertelt ze over je droomreis en dat je niet kan wachten tot je vakantie begint. IJverig werk je door aan die laatste opdracht of maak je die laatste toets. Zo krijg je net dat extra geld om nog een keer uit eten te gaan op je reis. Eten dat zoveel anders is dan thuis.

Op weg naar Schiphol met de trein, taxi of bus. Koffers in je handen, vlinders in je buik. Door de douane heen. Riem af, telefoon in het bakje. Dronken van het geluk dat je eindelijk je reis gaat maken, laat je lachend toe dat een medewerker je betast. Niets gevonden, natuurlijk niet. Waarom zou iemand kwaad in de zin hebben? Verstand op nul. Genieten. Slecht nieuws, dat hoor je wel weer als je de tv aan zet. Thuis.

Het vliegtuig rijdt de opstijgbaan op. Je knijpt in je stoel, in de handen van je partner, je kinderen, een familielid. Je kijkt naar buiten, de vleugel, de grond. Op de achtergrond dreunt een dvd met een vrolijke stewardess de veiligheidsmaatregelen op. Je let niet op. Wat kan er gebeuren? Duizenden mensen vliegen dagelijks, het is veilig. Er gebeurt niets. Zeker niet hier. Zeker niet nu. Het vliegtuig begint harder te rijden, de vleugels wiebelen een beetje. Langzaam ga je omhoog. De auto's worden speelgoed, de mensen mieren. De Nederlandse velden als een Piet Mondriaan kleurig in hun vakjes onder je. Je lacht nog naar jezelf, wellicht ga je het toch een beetje missen, je eigen thuis.

Het is afgelopen. Het wordt zwart. Je weet niet wat er gebeurt. Een knal en dan is het voorbij. Je weet niet waar je bent. Je voelt niets, hoort niets, proeft niets. Je denkt aan waar je vloog op de kaart: Oekraïne. Je denkt nog een keer na, aan thuis.

Je familie kijkt tv, zit op Facebook of luistert naar de radio. Ze horen dat een vliegtuig is neergestort. Meer informatie heeft de berichtgeving ook niet. Hun maag wordt zwaar. Ze hebben je net afgezet. Het zal toch wel goed met je gaan? Telefoons worden tevoorschijn gehaald. Whatsapp, Facebookchat, sms. "Laat even weten of je geland bent!" "Waar ben je?" "Reageer alsjeblieft als je er bent." Honderden van dit soort berichten gaan de lucht in. Naar jou. Naar die man naast je. Naar die kinderen die ruzie hadden over een spelletje. Naar die stewardess die je een extra koekje gaf met een knipoog. Ze worden nooit gelezen. Niet door hen, niet door jou, want je bent niet meer thuis.

Thuis wordt het donker. Wel nieuwe berichten, geen van hen positief. 50 Dood, 80 dood, 120 dood, 150 dood, 180 dood. Alle inzittenden dood. De tranen beginnen te vloeien. Vluchtnummers zijn gecheckt. Hoop gaat uit als het licht van een oude kaars. Een zwarte deken wordt over Nederland gegooid. Jouw thuis.

Nieuwe berichten verschijnen. Nu van andere aard, maar nog steeds over jou. Berichten over bommen, raketten en wapens. Foto's van een chaos. Bloed. Tranen. Jij bent er ook. Je staat ook op een foto. Je gaat het internet over. Overal bekeken. Nieuwssites, Reddit, Facebook, Twitter. En je kan er niets aan doen om het te stoppen. Miljoenen mensen zien jou en jij hen niet. Kon je er maar wat van zeggen. Was je maar thuis.

Mensen zijn boos. Weten niet wat ze moeten doen. Feesten gaan niet door. Tv-shows worden vervangen door nieuws. Mensen voelen zich raar. Ook zij die jou niet kennen. Een klap in het gezicht. Zo voelt het en de pijn delen wij allemaal. Elke foto van de chaos maakt ons bozer, elke foto van een schoft die iets steelt maakt ons kwader, maar we blijven kalm. Zo is ons dat geleerd. Meeleven maar kalm blijven. Langzaam komt de passagierslijst naar buiten. Op internet en in de krant is het te lezen. Jij staat er ook tussen. Het liefst zou je een permanente stift pakken en je naam doorkrassen. Zeggen dat het niet waar is, het was een fout. Er is niets aan de hand. Was je maar thuis.

Je familie en vrienden zijn samen. Ze krijgen kaarten, brieven, bloemen. Het is nog niet aangekomen. Zachtjes praten twee vrienden van je met elkaar. Over hoe je nu eigenlijk aangekomen had moeten zijn en met een neppe Chanel zonnebril met een drankje in je hand aan de bar van het hotel had moeten zitten. Hoe je allang foto's op je Facebook had moeten zetten en iedereen thuis stikjaloers had moeten maken. Jij wel, zij niet. Want zij zijn thuis.

23 Juli 2014. Het vliegtuig landt. Vorige week ging je pas weg. Je bent veel te vroeg terug. Iedereen hier vindt juist veel te langzaam. De deuren van het vliegtuig gaan langzaam open. Het is stil. Een vlag klapt zachtjes tegen haar mast. Het maakt een tikkend geluid. Je zou het irritant vinden. De wind zingt een lied. Je familie staat daar, bloemen in de hand, tranen op het gezicht. Honderden anderen staan je ook op te wachten. Een zwarte auto rijdt voor. Zes mannen pakken je op en tillen je boven hun schouders. Je familie herkent je niet, je vrienden herkennen je niet. Niemand herkent je. Je wordt achter in de auto gezet. De zes mannen kijken nog een keer. Dan wordt de deur dicht gedaan. De auto trekt op en rijdt weg. Van Eindhoven naar Hilversum. Weg, maar niet naar je thuis.

Je familie en vrienden wachten. Eerst moet je nog ergens heen. Medeleven krijgen ze. De wereld is boos, maar hoe boos de wereld ook is, ze staat machteloos. Machteloos kijken ze naar de tv en luisteren ze naar de radio. Machteloos worden woorden als 'onbegrijpelijk' en 'indrukwekkend' gesproken. Een vliegtuig vliegt over. Men kijkt boos op. Verdrietig op. Daar gaat er weer een. Een vliegtuig vol met mensen die net zoals jij, helemaal klaar waren met thuis.

De radio staat zacht aan in kantoren en auto's. Huizen en winkels. Het is anders. Vandaag wordt er geen wasmiddel aangeprezen en is geen een verzekering goedkoper dan de ander. Er wordt niet gelachen. Geen grappige telefoontjes gepleegd en niemand wint tickets voor een festival. Niemand heeft er behoefte aan. Niemand klaagt. Men zingt langzaam mee met ballades en zachte muziek want wanneer woorden niet helpen, helpt muziek misschien. Jij weet dat ook. De radio stond bijna altijd aan bij jou thuis.

Een week was je weg. Maar nu ben je thuis.

Je zou van alles doen. Maar nu ben je thuis.
Je zou de wereld verbeteren. Zwemmen, dansen, zingen, winkelen, feesten. Maar nu ben je thuis.

Je wordt mooi aangekleed, iedereen heeft aandacht voor je. Je bent het gesprek van de dag. Maar om alle verkeerde redenen,

want nu ben je thuis...

Door: shrn

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
anoniem

Meld misbruik!
In een adem uitgelezen! Prachtig weergegeven. Raakt! Dank voor het delen.

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten