Bureau Jeugdzorg

Bureau Jeugdzorg heeft de taak om kinderen te helpen én te beschermen. Je kunt bij Bureau Jeugdzorg terecht komen via je ouders, je huisarts, je school of bijvoorbeeld via internet. Of bijvoorbeeld via de politie als je bent opgepakt voor een strafba

Soms is er hulp nodig voor het kind, soms ook voor het hele gezin. Al die soorten hulp bij elkaar noemen we ‘jeugdzorg’. Bureau Jeugdzorg is de toegang tot alle jeugdzorg. Bureau Jeugdzorg is er voor jongeren die zelf om hulp vragen. Maar ook voor kinderen en jongeren die beschermd moeten worden, omdat zij niet op een veilige manier kunnen opgroeien. Bureau Jeugdzorg is er in de eerste plaats voor kinderen en jongeren met ernstige problemen op het gebied van opgroeien en opvoeden. Kinderen tot 18 jaar kunnen bij Bureau Jeugdzorg terecht. Bureau Jeugdzorg zoekt de hulp die bij jou past. Kinderen en jongeren met minder ernstige problemen kunnen meestal in hun eigen woonplaats geholpen worden, door bijvoorbeeld het Algemeen Maatschappelijk Werk.

Wat voor soort hulp biedt Bureau Jeugdzorg?
Bureau Jeugdzorg is er voor alle kinderen die op vrijwillige basis hulp willen krijgen. Thuis, op school of in de vrije tijd kunnen problemen ontstaan. Bureau Jeugdzorg kan helpen bij de oplossing van het probleem of kan jeugdigen leren met dit probleem om te gaan. Wanneer een probleem met een jeugdige wordt gemeld, wordt eerst naar de ernst van het probleem gekeken. Als het probleem zo ernstig is dat er wel meteen iets moet gebeuren, dan wordt die hulp ook meteen geboden. Meestal is het gelukkig niet nodig om direct hulp te bieden. Een contactpersoon van Bureau Jeugdzorg heeft dan een eerste gesprek met de jeugdige en zijn ouders. Soms kan de contactpersoon dan al vaststellen wat de jeugdige nodig heeft. Soms zijn er meer gesprekken of psychologische onderzoeken voor nodig. De contactpersoon schrijft vervolgens in overleg met de cliënt een indicatiebesluit. Met dit besluit heeft de cliënt recht op zorg. In het besluit staat welke zorg een jeugdige nodig heeft en wie deze zorg zou kunnen bieden. Bureau Jeugdzorg kan deze hulp zelf aanbieden, maar zal veel vaker zorgen dat een andere instelling de juiste hulp biedt.

Jeugdbescherming
Kinderen die bescherming nodig hebben, worden door de kinderrechter naar Bureau Jeugdzorg gestuurd. Voor deze hulp kun je niet kiezen. De jeugdbescherming helpt kinderen en ouders. Een kinderbeschermingsmaatregel wordt alleen door de rechter uitgesproken na uitgebreid onderzoek en als vrijwillige hulpverlening niet (meer) mogelijk is. Bij alle jeugdbeschermingsmaatregelen geldt dat het belang van het kind boven het belang van de ouders gaat. De bescherming van het kind staat voorop, zodat het kind zich in een veilige situatie kan ontwikkelen.

Jeugdreclassering
De kinderrechter kan daarnaast ook aan Bureau Jeugdzorg de opdracht geven om jongeren die een strafbaar feit hebben gepleegd te begeleiden. Doel van de begeleiding is het voorkomen en stoppen van het strafbare gedrag. De begeleiding zal worden uitgevoerd door een medewerker (jeugdreclasseerder) van Bureau Jeugdzorg. Hij bespreekt de leefsituatie van de jeugdige met hem en maakt afspraken om de situatie thuis, op school, op het werk of in de vrije tijd te verbeteren. De jeugdreclasseerder helpt de jeugdige hierbij en houdt in de gaten of de jeugdige zich aan de gemaakte afspraken houdt. Als hij zich niet aan de afspraken houdt, kan hij alsnog een andere straf krijgen, zoals bijvoorbeeld jeugddetentie.

Door: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wil je de eerste zijn die reageert op dit item ? Klik op Reageer!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten