De huisarts

De huisarts onderzoekt en behandelt mensen met allerlei verschillende lichamelijke en/of geestelijke klachten. Dit kan met medicijnen of op een ander manier. Ook kan de huisarts iemand doorverwijzen naar een specialist.

Bijvoorbeeld naar een psycholoog als je depressief bent of andere klachten hebt die je in je functioneren belemmeren. Als je ergens mee zit kan je contact opnemen met je huisarts. Voor een telefonisch advies of een afspraak op het spreekuur. Ook in acute situaties moet je in principe eerst je eigen huisarts om advies vragen. Alleen bij een ongeval of een ernstige spoedsituatie kan iemand rechtstreeks bij het ziekenhuis terecht. Door de meeste ziektekostenverzekeraars wordt huisartsbezoek volledig vergoed.
De huisarts kan je informatie en advies geven. Als dit niet voldoende is, dan kan hij je doorverwijzen naar het Algemeen Maatschappelijk Werk, Bureau Jeugdzorg of de GGZ. Hij weet waar je bij jou in de buurt terecht kunt voor hulp.

Is een huisarts geheimhouding verplicht?

Een huisarts heeft, net als andere hulpverleners in de gezondheidszorg, een geheimhoudingsplicht. Geheimhouding betekent dat de huisarts gegevens over iedereen die ouder is dan 16 jaar, niet aan anderen mag geven. Dus ook niet aan familie. Hij mag dit alleen doen als die persoon daar toestemming voor geeft. Bij kinderen en jongeren is het net iets anders. Een huisarts mag wel met ouders praten over de medische situatie van hun kinderen als die jonger dan 12 jaar zijn. Voor jongeren van 12 tot 16 jaar beslist de huisarts zelf.

Door: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wil je de eerste zijn die reageert op dit item ? Klik op Reageer!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten