Mentaliseren Bevorderende Therapie

Deze keer is Troost voor Tranen in gesprek met Nicole Muller. Zij kan ons meer vertellen over Mentaliseren Bevorderende Therapie (MBT).

Nicole Muller is psychotherapeute en gezinstherapeute. Ze is gespecialiseerd in het werken met kinderen/jongeren en gezinnen met trauma en hechtings- en persoonlijkheidsproblematiek. Ze is tevens opleider hechting en psychopathologie bij RINO Noord Holland en is werkzaam bij De Jutters, centrum voor jeugd GGZ- Haaglanden.

Eigen ervaringen met rouw en verlies

Als je je durft te hechten in relaties, dan wordt je gekwetst en verlies je ook dierbaren.
De keerzijde van hechting is durven loslaten. Hechting en loslaten zijn onlosmakelijk met elkaar vebonden. Verlies en rouw horen bij een leven vol liefde en gehechtheid. Ook in mijn leven heb ik verliezen geleden en gerouwd om mensen die ik heb verloren en verlangens die niet zijn uitgekomen. Verlies zie ik niet alleen als een verlies door overlijden, het is veel breder en omvat ook het verlies van dromen en verwachtingen en het verlies van gezondheid en werk. Er zijn zoveel soorten verlies.

Toepassingen bij jongeren
MBT pas ik vaak toe in het werken met jongeren met persoonlijkheidsproblematiek.
Verliezen in hun leven gaan vaak met een grote ambivalentie gepaard. Naast verdriet is er ook
sprake van boosheid en rouw over iets waar ze naar verlangen en wat nooit vervuld zal raken. Bij jongeren met persoonlijkheidsproblematiek is vaak sprake van chaotische relaties, dat betekent dat rouw altijd gecompliceerd is.

Hoe het werkt

Bij MBT probeer je zicht te krijgen op wat er bij jezelf en bij de cliënt leeft aan gevoelens, verwachtingen, gedachten, dromen en verlangens. Het is veel meer dan ingaan op gedachten en gevoelens alleen. De relatie met de cliënt staat centraal. Vandaaruit probeer je rouwreacties samen met de cliënt te begrijpen, te accepteren en er te laten zijn. De therapie is niet gericht op verandering, maar op het meeleven met de cliënt in wat hij of zij ervaart. Het gaat om het contact en het gevoel wat je met elkaar deelt in het hier en nu. De focus ligt op het hier en nu.
Mentaliseren stopt als de spanning of emotie te sterk is. Als therapeut is het belangrijk te zien waar en wanneer de interactie stopt, daar zit pijn die niet bewust is.
Als therapeut benoem je dit en kan je zeggen: “ Wat gebeurt er nu. Ik merk dat ik het contact kwijt raak.” Je let ook op lichamelijke signalen en neemt dat mee in wat je zegt. Ook wat niet wordt gezegd, kun je benoemen. Als therapeut moet je goed zelf kunnen mentaliseren: over jezelf, over het proces en over wat zich afspeelt in het hier en nu.

Een voorbeeld van mentaliseren
Het volgende fragment is illustratief voor MBF:
Therapeut: Kun je me iets vertellen over wat er nu in je omgaat?
Steff: Geen idee. Ik zit hier en kijk de kamer rond.
T: Je zit niet stil, je schuift wat heen en weer op je stoel.
S: Jij let goed op. Wat wil je eigenlijk?
T: Ik wil graag weten wat er in je omgaat. Wat je denkt of voelt nu je hier zit. Ik zag dat je onrustig op je stoel zat en vroeg me dat af.
S: Tja, ik weet het niet... ik had niet gemerkt dat ik zat te draaien.
T: Hoe kwam dat dan denk je?
S: Weet ik veel (klinkt boos). Ik let niet op mezelf, wat heeft het voor zin? Ik denk de hele tijd: ‘Wat doe ik hier in godsnaam?’
T: Je hebt gedachten in je hoofd als je hier zo zit, En ik denk: Er gaat iets in hem om, maar hij schenkt er geen aandacht aan.
S: Ja, dat is zo. Dus jij zit te denken voor mij. Dat hoeft niet. Ik red me wel.
T: Hoe bedoel je dat”
S: nou ja, je hoeft niet bezorgd te zijn om mij.
T: Dacht je dat ik bezorgd was? Waarom?
S: Ja, dat dacht ik... omdat je zoveel vraagt.
T: Als ik veel vraag denk je dat ik bezorgd ben . Ik vraag veel omdat ik je wil helpen jezelf wat beter te begrijpen, ik heb aandacht voor wat er bij jou speelt.
S: Lacht, dat ben ik niet gewend
T: Nee, je ouders hadden weinig aandacht voor wat er in jou speelde.
S: Ja, dat is zo. Dat heeft eigenlijk nog invloed, ik denk dan dat jij ook geen aandacht voor me hebben zal.’

Dit fragment is uit een artikel dat Nicole Muller schreef samen met Coriene ten Kate
‘Mentaliseren leren om te kunnen rouwen’
Meer lezen... ook over andere toepassingsgebieden van MBT, ga dan naar:
Links......
Door: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wil je de eerste zijn die reageert op dit item ? Klik op Reageer!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten