De EFT-therapie

Troost voor Tranen op bezoek bij hulpverleners, artsen en geestelijk verzorgers. Hoe gaan zij om met rouw en verlies, welke aanpak hebben zij?

De EFT-therapie

Kloppen


EFT staat voor Emotional Freedom Technique. Deze techniek kan worden ingezet voor: depressies, hoofd- en rugpijn, trauma , gewrichtspijnen, verdriet, oorsuizen en fobieën.
Je kunt het zelf doen, er zijn geen bijwerkingen. Je klopt met twee vingers op 14 verschillende punten op je lichaam. Na zo’n rondje kloppen, zijn de klachten soms na 20 minuten verdwenen.

Verband lichaam en geest

In EFT worden lichaam en geest als een geheel beschouwd. Als je bijvoorbeelld migraine hebt, leer je wat de oorzaak is van de migraine. Vaak zijn mensen die bijvoorbeeld migraine hebben perfectionistisch en bang om te falen. Als je de oorzaak van de klacht kan loskoppelen van de pijn, kan je van klachten afkomen.

Benoem het probleem

Het uitgangspunt van EFT is dat je lichaam laat zien wat er – misschien wel geestelijk- speelt
Aan cliënten wordt gevraagd terug te gaan naar het moment waarop de klachten begonnen , want daar ligt de ooorzaak verborgen. Als je bijvoorbeeld last hebt van oorsuizingen, betekent dat niet zelden dat je bijvoorbeeld letterlijk iets niet wilt horen. Lage rugpijn duidt vaak op een last die te zwaar voor je is. Ergens in je energiesysteem, ontstaat een blokkade. En die blokkade veroorzaakt, pijn, angst of verdriet. Door het stimuleren van de 14 EFT punten in je lichaam, gebaseerd op het systeen van meridianen uit de accupressur, hef je de blokkades op en breng je de energiestroom weer in balans. Maar kloppen alleen is niet genoeg, je brein werkt als een zoekmachine. Terwijl je klopt komt er van alles naar boven. Daarom moet je je focussen op die ene situatie of dat moment van pijn, angst of verdriet dat de klachten heeft veroorzaakt. Al kloppend benoem je het probleem hardop en je voegt eraan toe dat je jezelf accepteert en van jezelf houdt. Zo maak je je systeem sterker en klaar voor verandering.
EFT is geen vorm van trance of hypnose. Het is juist een bewuste cognitieve aanpak. Na enkele sessies met een therapeut, kun je het kloppen thuis zelf doen.


EFT wordt niet vergoed door ziektekostenverzekeraars. Een EFT- sessie van een half uur kost over het algemeen 75 euro. Zie ook www.eftpraktijkactrom.nl.
Via de Stichting NOVET wordt gewerkt aan een landelijke certificering van EFT- therapeut

Door: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wil je de eerste zijn die reageert op dit item ? Klik op Reageer!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten