Ik kan heel veel steun vinden bij mijn honden. 'Ze laten zien dat ze van me houden, ze kijken me aan'.

Joey zit in het voortgezet onderwijs en is zestien jaar. Hij heeft een Molukse oma, die in april is overleden.

Zijn vader is ‘half-Moluks’ en zijn moeder is Nederlandse. Hij noemt zichzelf ‘kwart-Moluks’. Joey heeft een sterke band met zijn oma, zij waren gek op elkaar. Joey heeft veel verdriet gehad toen hij hoorde dat zijn oma ernstig ziek was. Hij heeft het ziekteproces, het sterven en de uitvaart heel bewust en intens beleefd. Joey gelooft niet in een bepaalde religie, maar gelooft wel in een hemel.

Ik denk dat de hemel boven is op de wolken en dat er mensen en dieren zijn. De mensen zijn er in het wit gekleed en leven in een heel groot paleis dat wit en goud gekleurd is met een gouden hek eromheen. De kist van mijn oma was ook goud en wit gekleurd. Ik heb het gevoel dat mijn oma niet alleen is. Volgens haar geloof heeft zij veertig dagen de tijd gehad om zich aan te passen in het nieuwe leven. Ik geloof dat je na de dood elkaar weer ontmoet. Je wordt door de mensen en dieren van wie je hebt gehouden, opgehaald. Ze zien eruit als zichzelf. Mijn oma zal ons missen, maar zij zal ook blij zijn bij haar bekenden te zijn en bij haar hond. Ik zou mijn oma weer willen ontmoeten en haar willen knuffelen en kusjes geven. Als ik na mijn dood een dag terug zou komen op aarde, zou ik iedereen waarvan ik heb gehouden, bezoeken. Ik zal vertellen dat ik van ze houd en hen zal zien na hun dood. De zin van mijn leven is: een goed leven leiden, later een baantje krijgen en een gezin en een huisdier. Ik hoop dat ik oud kan worden en prettig kan leven. Soms ben ik bang dat ik dood ga aan een hartaanval. Ik zou het liefst als tweede kind van mijn ouders willen terugkomen na mijn dood. Dus bij dezelfde ouders onder dezelfde omstandigheden. Ik weet dan niets meer van mijn vorige leven. Ik zou niet bij andere ouders willen terugkomen, daarvoor houd ik te veel van mijn ouders. Ik geloof niet in engelen. Ik praat, meestal in bed, tegen mijn oma en het geeft me een goed en rustig gevoel. Ik zou tegen haar willen zeggen dat ik me geen betere oma kon wensen. Ik heb dat ook tegen haar gezegd op de dag dat zij ging. Als ik aan haar denk, krijg ik wel eens een nachtmerrie over hoe zij erover jaren uit zal zien in haar kist. Ik bezoek haar graf regelmatig en leg er bloemen neer, samen met mijn vader en moeder. Ik wil het graf graag onderhouden. Ik praat niet zo veel met mijn ouders over de dood van mijn oma, omdat ik niet wil dat zij verdrietig zijn. Ik kan heel veel steun vinden bij mijn honden. Ze laten zien dat ze van me houden, ze kijken me aan. Dat vind ik eigenlijk iets heel speciaals. Mijn Franse buldog heet Boeddha. Soms vind ik steun bij mezelf, dat zou soms nog een beetje meer mogen. Ik zoek ook afleiding als ik verdrietig ben. Dit gaat bij mij het beste door te tekenen, een computerspel of basketbal. Eén van mijn honden is jaren geleden ingeslapen en ik ben er erg verdrietig over geweest. Soms voel ik hem ademen op mijn arm en zie ik hem even vanuit mijn ooghoek naast me liggen. Als je een dierbaar iemand bent verloren kunnen ouders je liefde geven en afleiding, je iets laten doen wat je leuk vindt.
Leraren zouden tegen de andere leerlingen in de klas kunnen zeggen dat zij je liefdevol moeten opvangen. Dat anderen je kunnen vragen ergens aan mee te doen of je hulp geven bij een werkstuk. Ze moeten rekening houden met boosheid en verdriet. Dit kan zomaar in je opkomen.
Ik zou van andere leerlingen willen weten hoe zij omgaan met hun verdriet en dan bedoel ik meer met het persoonlijke dan vanuit hun geloof. Ik ben soms verdrietig en boos, maar het leven kan ook mooie kanten hebben. Ik denk daarbij aan de mensen die ik nog heb, mijn ouders, mijn honden en de mensen die van mij houden.

Door: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wil je de eerste zijn die reageert op dit item ? Klik op Reageer!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten